1 av 8
Niklas Aronsson ger expertsvar kring konsten att mata fåglar. Bild: Lasse Willén.
2 av 8
Daniel Green. Bild: Lena Näslund.
3 av 8
4 av 8
5 av 8
6 av 8
7 av 8
8 av 8
Naturmorgon 17 januari 2009

Vi matade vinterfåglar och svarade på lyssnarfrågor

Vågar jag bjuda talgoxarna på julskinkan? Behöver jag smälta vattnet åt dom? Vad äter en rödhake? Varför har grannen en massa småfåglar i sin trädgård men inte jag?

Så här års brukar frågorna kring konsten att mata vinterfåglar bli många. Den 17 januari gjorde Naturmorgon ett vinterfågelspecial och gav svar på åtskilligt kring fågelmatning.

Fältreportern Lena Näslund besökte fågelmataren Daniel Green vid Ekliden utanför Västerås i Västmanland. Han får regelbundet besök av sådana rariteter som nötkråka och stenknäck.

Niklas Aronsson, ornitolog, journalist och författare till boken Mata fåglar, fanns med i studion hos programledaren Lasse Willén, beredd att svara på alla tänkbara frågor kring vinterfåglarnas mat.

Vi han inte med alla frågor, men i rutan här ovan har Niklas Aronsson svarat på de allra flesta. Flera lyssnare har skickat in bilder tillsammans med sina frågor. För att se dem klicka här:

En järnsparv per vinter tycks vara ett obligatorium i Torslanda. Men extremt ”skulkig” och svår att fånga på bild, säger ornitologen och journalisten Niklas Aronsson, som medverkar i Naturmorgons fågelmatningsspecial den 17 januari.

I förmiddags när jag skulle fylla på fröautomaterna hängde en talgoxe alldeles livlös i talgbollsautomaten, huvudet hade fastnat inuti automaten. Jag trodde förstås att den var död. Enklaste sättet att få bort den verkade vara att vända upp-och-ned på automaten så att talgbollarna ramlade bort från nederdelen. Det var tur att jag gjorde så i stället för att försöka dra ut kroppen. Så fort trycket lättade lättade även fågeln för egen kraft, flög upp och satte sig i äppelträdet där automaterna hänger.
  Förmodligen hade fågeln pickat på sista resten av en boll som kanske halkade snett och nästa boll i röret klämde då fast fågeln. Det var nämligen en liten del av en boll kvar.
  Har ni fått fler rapporter om liknande fall? Bifogar en bild på automaten. Ska jag kasta den eller tror ni den är säker om jag bara har en boll i taget i röret?

Gunnar Schagerström, Gamleby

 

Eftersom ni ska prata om att mata fåglar och sånt, tänkte jag visa min konstruktion för att hålla skatorna borta från talgbollarna.
  Jag gillar i och för sig skator, men de äter som regel en stor tagboll på 1 - 2 timmar. Problemet löste jag med en lampskärmsstomme och lite hönsnät av den sort som har små maskor.
  Med denna enkla anordning varar talgbollen minst en vecka. Småfåglarna har inga besvär men nätet.

Lasse Andersson, Vretakloster

På tal om hungriga fåglar. I måndags den 12 januari 2009, i S:t Eriksområdet mitt på Kungsholmen i Stockholm kom plötsligt tre rovfåglar inflygande. En av dem - jag antar att det är en ung duvhök - tog en duva, landade på grannens altan och höll den i klorna, se bifogad bild. När dörren öppnades flög den iväg och lämnade duvan levande men något chockad. Sedan satte den sig på husnockarna för att spana. Vilken upplevelse mitt i stan, tycker jag - men det kanske inte är så ovanligt. Och det är väl en duvhök?

Hans-Olof Hanselid, Stockholm

 

Ni pratade med en lyssnare som hade fåglar som kom överens vid matningen,det gör inte våra stenknäckar, vi har 4ex som lägger ner mer tid att jaga bort varandra än att äta,vi har 10 olika matställe varav 3 är med solrosfrö som då är stenknäckarnas favorit, men alla 4 envisas med att vara vid samma fågelbord, vi har ocskå 4 turkduvor som inte kommer överens, för att inte tala om rödhakarna, de tål inte ens att se varandra, pilfinkarna kommer bra överens både med sina artfränder och andra, vissa koltrastar är också väldigt giriga, det kan ligga 2 äpplen en bit från varandra, men en koltrast ger sig sjutton på att den ska ha båda för sig själv.
  Vi har ungefär 100 individer som äter ca 3 kg om dagen, men det sätter vi på nöjeskontot.

Ewert o Ingegerd i Hörby

Hur skall man förhålla sig när man upptäcker en sjuk fågel i sin fågelmatning?
Vilken sjukdom har skatan?
Är sjukdomen smittsam till andra fåglar?
Jag har sett att skator samlar mat på olika ställen. Hur länge kommer skatan att minnas denna matplats?

Gunnar Andersson, Grebbestad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".