Botanisten Peter Ståhl bland kaveldunen. <rb>Foto:Joacim Lindwall.
Naturmorgon 24 januari 2009

Växters vinterstrategier och hoten mot hagarna

Växter strategier att klara vintern. Botanisten Peter Ståhl berättade hur växter som lingon, gran och ljung sparar energi genom att förbi vintergröna. Men för att inte torka ut har de anpassningar som läderartade eller ihoprullade blad. Andra växter, som kaveldun vissnar ner, men sprider sina frön under vårvintern. Fröbanken är en annan överlevadsstrategi. Och den lilla späda harsyran kan klara sig grön året om eftersom den innehåller oxalsyra som skyddar mot frost.

EUs regler för hur en hagmark ska se ut hotar den biologiska mångfalden! Det skriver flera länsstyrelser i ett beskt remissvar till Jordbruksverket. EU accepterar inte att det så kallade gårdsstödet går till svenska hagar - mångtaliga på träd och buskar. De menar att det är miljöersättningen som gäller. Men medan gårdsstödet betalas fullt ut av EU, betalas miljöersättningen till hälften av medlemsländerna. Återstår att se om Sverige vill betala för den biologiska mångfalden i våra hagar.

Vinterfåglar inpå knuten pågår hela helgen. Det är en räkning av våra vanligaste vinterfåglar. Alla kan vara med! Och mer information finns på SOFs hemsida:

Programledare var Jenny Berntson Djurvall och fältreporter Joacim Lindwall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".