1 av 2
Sophia Ekengren med en stor gall på ek. Bild: Annelie Megner Arn.
2 av 2
Jennie Westander, som bl a forskat på djungelhöns. Bild: Lasse Willén.
NATURMORGON 31 JANUARI 2009

SJUKA VÄXTER OCH HOTAD MÅNGFALD

Växter blir sjuka precis som vi och de reagerar på  virus, bakterier och svampar. Häxkvastar är ett synligt exempel på en svampinfektion på träd. Växter saknar vita blodkroppar men har ett kraftfullt immunförsvar - bl.a kan infekterade växtceller begå självmord för ta kål på bakterier och rädda övriga växten. Det berättade biologen Sophia Ekengren på Stockholms universitet.

Rödlistade arter blir biobränsle. Fyra entomologer varnar för att den biologiska mångfalden i hagmarkerna  hotas av vår bioenergianvändning. Lövrika betesmarker dammsugs på lövträd som sen flisas och bränns i våra fjärrvärmeverk. Och med in i elden följer också rödlistade svampar och insekter. Tomas Lindberg hade träffat insektsexperten Jonas Hedin.

Djurparksdjur ändrar beteende.

Många djurparker håller hotade djur, ofta med motivet att en dag kunna återplantera dem i deras naturliga miljö. Men forskning visar att en del djur förändras i fångenskap så att de blir illa anpassade till ett liv i det fria. Lasse Willén hade träffat etologen Jennie Westander som forskat på detta.

Programledare var Jenny Berntson Djurvall och fältreporter Anneli Megner Arn.

Känner du till en cembratall? Då kan du hjälpa forskningen!

Upprop: Nötkråkor och cembratall

Umeforskare söker observationer av cembratall. D

Den nordliga nötkråkan är beroende av cembrafrön. Cembra finns inte naturligt, men med fågelns hjälp sprids den när de gömmer undan frön. Den här symbiosen mellan cembratall och nötkråka intresserar forskaren Stefan Ericsson på Umeå universitet. Och han vill gärna att alla som sett cembratallar i skogen hör av sig med uppgifter om platsen där man såg cembratallen. Hur stora de var och när observationen gjordes, bland annat. Stefan Ericsson nås på e-post stefan.ericsson@emg.umu.se.

Cembran känns igen på sina långa mjuka slanka barr som sitter i knippen om fem (vår tall har liksom contortan kortare barr som sitter två och två).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista