1 av 2
Charles Darwin.
2 av 2
Blåstången är ett exempel på att evolutionen kan gå snabbt. Bild: Åsa-Lisa Linnman
Naturmorgon 7 februari 2009

Han förändrade världen - Charles Darwin fyller 200

Den 12 februari firas 200-årsminnet av den brittiske naturforskaren Charles Darwins födelse. I år är det dessutom 150 år sedan hans revolutionerande verk Om arternas uppkomst publicerades första gången. Darwins ideer kom att förändra mänsklighetens syn på sig själv.

Lördagen den 7 februari berättade Naturmorgon om Darwin - hans bakgrund, hans forskning och vad hans teori kom att betyda för samtiden och framtiden. Håller hans ideer än i dag?

En av dem som försökte besvara frågan var vetenskapshistorikern Nils Uddenberg. Gäst i studion var Barbro Axelius, fil dr i botanisk systematik och lektor vid Stockholms universitet.

Läs mer om programmet!
Vad innebär evolutionsteorin?
Vi ger en rad boktips.

I London pågår som bäst en stor Darwin-utställning . Radions korrespondent Maria Eksedler rapporterade därifrån.

Ett exempel på hur evolutionsteorin fungerat i verkligheten är den moderna hästen. Jan Ebbested på Evolutionsmuseet i Upsala och paleontologen Ross MacFee från New Yorks naturhistoriska museum berättade för Lena Näslund.

Evolutionen pågår hela tiden! Ett par exempel på detta är blåstången och strandsnäckorna vid våra kuster, enligt Kerstin Johannesson, professor vid Institutionen för marinbiologi i Göteborg - Jenny Berntson Djurvall hade träffat henne.

Programledare var Lasse Willén.

Evolutionsteorin bygger enkelt uttryckt på att naturen producerar ett överskott av individer och att dessa individer inbördes skiljer sig åt en smula. Det är på sikt de som är bäst anpassade till sin miljö som kommer att överleva och i sin tur föra sina anlag vidare. Över tiden kommer arten att steg för steg förändras - den genomgår en evolution.

Charles Darwin lanserade tanken att en utveckling äger rum därför att det finns just denna variation i ärftliga egenskaper hos de olika individerna inom en art. Den mekanism som står för ”sorteringen” kallade han det naturliga urvalet.

Variationerna hos individerna beror på mutationer av arvsanlagen.

Läs mer:

Mats Björklund: Evolutionsbiologi. Studentlitteratur Lund 2005.

Charles Darwin: Om arternas uppkomst. Med förord av Nils Uddenberg. Natur och kultur 2005.

Charles Darwin: Människans härkomst. Med förord av Nils Uddenberg. Natur och kultur 2006.

Charles Darwin: Självbiografi. Pontes förlag 2001.

Richard Dawkins: The ancestor’s tale - a pilgrimage to the dawn of life. Orion Books 2004 (i pocket 2005 - fascinerande läsning för den som orkar med en tjock bok på engelska).

Torbjörn Fagerström: Den skapande evolutionen. Scandinavian University Press 1995.

Birgitta Forsman: Arvet från Darwin - Religion, människa, moral. Fri Tanke förlag 2009.

Sverre Sjölander: Vårt djuriska arv. Om människans biologiska natur. Nya Doxa 2004.

Staffan Ulfstrand: Darwins idé - den bästa idé någon någonsin har haft och hur den fungerar i dag. Symposion 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista