1 av 2
Sjöpenna som dragit sig in i sitt hölje. Fluorescens gör att den lyser. Foto: Jenny Krönström.
2 av 2
Kattugglehonan från Saltsjöbaden tar sig en jakttur i fullt dagsljus. Hur det går för henne och hennes ungar ska vi ta reda på efter kl 07. Foto: Anders Lamrén.
Naturmorgon 2009-03-28

Kungsörnens flirtiga flykt och konsten att tala med ljus

Fältreporter Thomas Öberg sände från ett skjutfält utanför Boden. Han spanade efter kungsörnarnas spelflykt, men det var en stilla, solig morgon. Naturvårdaren Berth-Ove Lindström och Linda Johansson från Länsstyrelsen berättade att örnparet har flera alternativa bon i sitt revir. De flesta finns i Norrlands skogsland, men även Gotland och Skåne har sina populationer. I Sverige som helthet går det bra för kungsörnen, förra året kom 283 flygga ungar ut.

Kungsörnarna flirtar genom våghalsig flygakrobatik - men hur gör djur som antingen sitter fast eller lever i totalt mörker?

Vi ska dök ner i en spännande undervattensvärld och träffade djur som kommunicerar med ljus. I Karl-Johan Börjesson reportage om bioluminiscens berättade biologen Jenny Krönström om hur vissa djur bär med sig lysande bakterier medan andra själva kan tillverka ljus - allt för att skrämmas, locka eller förvirra. Sjöpennan är ett exempel på ett djur som kan blinka.

Kattugglefamiljen i Saltsjöbaden. Tidigt i februari la kattugglan tre ägg. Två kläcktes och de hade redan börjat sätta i sig hela sorkar! Men så i veckan dog plötsligt en av ungarna och någon dag senare delade honan och syskonet på köttet. Men var är hannen?

Programledare var Jenny Berntson Djurvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".