Tornseglarnas sexliv

Hur är det egentligen med tornseglarnas sexliv? Sker parningen också på vingarna uppe i luften? Är det någon som verkligen sett hur de gör?

Ulla Hagberg Hässelby (2007-09-08)

Svar: Den här frågan får vi ganska ofta. I litteraturen finns uppgifter om att parningen skulle gå till så att hanen flyger in under honan, vänder sig upp och ner och därefter sker parningen. Det finns skäl att ifrågasätta om detta alls är möjligt. Men att tornseglarna (också) parar sig i luften är nog ovedersägligt.

Ornitologen Jan Holmgren som kan det mesta om tornseglare, menar att beteendet nog ändå är ganska ovanligt. Han säger vidare: ”Tornseglarna parar sig däremot mycket frekvent på boet vid tiden för äggläggningen. Ändå händer det att ägg förblir obefruktade. Det är kanske inte så troligt att parningar i flykten alltid fullbordas eller är effektiva. Man kanske kan våga spekulera att en del parningar i flykten kan vara försök till ’utomäktenskapliga förbindelser’”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".