1 av 2
2 av 2

Räv eller jätteråtta?

Kom just hem från en kort vistelse i Brasilien - vid kusten norr om Recife. Såg flera gånger på nära håll en liten ”räv” eller ”jätteråtta” klättra långsamt omkring på murarna runt bungaloven. Våra brasilianska vänner sade att den kallas timbu och är ett pungdjur. Finns det flera arter av pungdjur i Sydamerika?

Sedan till de charmiga tamarinerna, kloapor har jag förstått att de heter. Det finns uppenbarligen flera arter av dessa. Nu undrar jag vilken den art är som vi umgicks med. Och om de är utrotningshotade?

Ulf Göranson, Haninge

Svar: Den lilla apan är en vitörad silkesapa (Tufted-ear Marmoset), Callithrix jacchus. Det finns flera distinkta raser av denna art, men av din bild att döma är det nominatrasen Callithrix jacchus jacchus - den har nämligen just de här vita tofsarna kring öronen och en tydlig ljus fläck i pannan. Dess utbredning omfattar området kring Recife upp mot Fortaleza och en bit inåt landet. Om statusen kan man säga att två av de andra raserna (C.j. aurita och C. j. flaviceps) är upptagna i CITES Appendix 1, medan de övriga (inkl din) är med i Appendix 2.
  Din ”räv” är en opossum, en pungråtta, av bilden att döma en White-eared Opossum, Didephis albiventris. Den är vida spridd på kontinenten; från Mellanamerika ner mot södra Brasilien (men saknas i mellersta delen av landet). Pungråttor är förstås pungdjur. Det finns totalt omkring 70 arter pungdjur i Amerika, varav en i Nordamerika (”Nordamerikansk opossum”). Resten finns alltså i Mellan- och Sydamerika.

Lasse Willén (Källa: Louise Emmons: Neotropical Rainforest Mammals.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".