Snabbheten hos djur

Här kommer en fråga från en trogen lyssnerska som kanske är för svår men jag skulle vara så tacksam för svar på detta. Jag skulle vilja veta om ni har något boktips om böcker där man kan läsa hur fort olika svenska djur springer som tex. vesslor, näbbmöss osv? Vi har hur mycket naturböcker som helst här hemma men sådana uppgifter finns inte. Det här är en fråga som dels har fångat både min yngsta son och dels mina skolbarn på lågstadiet.
Lisbeth Engström, Kista

Svar: Vi har hittat några uppgifter som härrör från en artikel i Natural History Magazine, mars 1974. Där sägs bl a att en katt springer 30 miles/timme; en (amerikansk) ekorre 12 miles/h; och en husmus 8 miles/h. En katt har ju lite längre ben än en mård eller mink eller hermelin, men kanske kan man gissa att en vessla ligger nånstans mellan mus och katt? Som extremer anges pilgrimsfalk (200 miles/h) och snigel (0,03 miles/h).
Hur mycket det blir i km/t får läsaren själv räkna ut!
En mer teoretisk diskussion om olika djurs löpförmåga hittar man i en artikel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".