Hur lång tid innan fågelungar låter som sina föräldrar?

Jag undrar hur länge det dröjer innan fågelungar låter som sina föräldrar? Är det beroende av hur gammal fågeln blir och hur snabbt den utvecklas, eller vilket sorts läte den har?

Hälsningar
Lisbeth Berglind, Anderstorp

Svar: Frågan är inte så lätt att svara på, eftersom det bl a handlar om hur mycket av lätena som är medfödda respektive inlärda.

Man kan nog förutsätta att många av fåglarnas enklare läten sitter i generna, är ”medfödda”. Kontaktläten och varningsläten är ju viktigt även för en ung fågel att klara av och det kan de nog redan som mycket unga, kanske så snart de lämnar boet.

Lite mer komplicerad blir bilden om vi avser fåglar med mer invecklade läten, framför allt s k ”sångfåglar”, dit fr a tättingarna räknas. Redan deras fysiologi är speciell. De flesta fåglar bildar sina läten i nedre struphuvudet (syrinx), där de två luftrören förenas i nedre delen av halsen, och muskulaturen i just tättingarnas syrinx skiljer sig från andra fåglars.

Jämfört med t ex en hackspetts läten är ju en koltrasts sång oerhört komplicerad och invecklad. Den består av ett antal olika delar som kan varieras i det oändliga.

Rent allmänt anser man nog att grundmönstret även i tättingarnas sång är medfött. Men hos t ex bofinken har experiment visat att det krävs att en ung bofinkshane har hört vuxna fåglar sjunga för att hans egen sång ska utvecklas till fullo. Det finns alltså också ett inlärningsmoment med i bilden.

Det gäller förstås också arter där härmläten ingår som en viktig del i sången. Ett klassiskt exempel är kärrsångaren, där man har konstaterat att en enda individ kan härma. upp till 40 olika fågelarters läten! Ofta kan man höra en kärrsångare imitera afrikanska fåglar, läten som den måste ha uppsnappat under sin vistelse i vinterkvarteren. Här är ju inlärningens betydelse uppenbar.

Många ungfåglar (t ex av lövsångare och bofink) kan höras sjunga en enklare sång redan under sin första höst. Men hos tättingarna är ju den fullt utvecklade sången framför allt ett viktigt verktyg under häckningstiden, då sången användas för att locka till sig honor och samtidigt hålla andra hanar borta från reviret. Då gäller det att ha utvecklat sångförmågan maximalt!
Lasse Willén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".