Naturmorgon den 16 augusti

handlade mycket om valar. Island har beslutat att återuppta valfångst av vikval, sillval och sejval, trots skarpa internationella protester. Bo Fernholm, professor på forskningsavdelningen på Naturhistoriska riksmuseet och ledamot av Internationella valfångstkommissionen, är kritisk till att islänningarna går sin egen väg och inte tar hänsyn till den skarpa internationella kritiken, bland annat från Sverige. Dock är de tre arterna i dagsläget inte hotade, det handlar blott om 250 valar som islänningarna ska skjuta, en mycket liten del av de samlade bestånden. Idag anses bara vissa små, främst flodlevande valar, vara utrotningshotade. Den största av dem alla, blåvalen, finns i runt tio tusen upplagor!
Den läckra, platta piggvaren är på tillbakagång. Sannolikt beror det på det ökande fisketrycket. Vår reporter Jenny Berntson följde med piggvarsforskaren Anders Nissling i Ar på Gotland och Lasse Willén gav sig in i ett vildkattshägn i Skottland. Vildkatten fanns i Sverige på stenåldern, men finns idag bara kvar i spridda populationer i Europa. Eftersom den gärna korsar sej med tamkatten är det svårt att hålla isär de två arterna.
Åke Sandhall visade det mäktiga drakblodsträdet för Anders Börjeson och medelhavskorrespondenten Hjalmar Dahm drabbas av åska, en jättelik hund och ett strömavbrott i jakten på den grönfläckiga paddan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".