Gerhard Kristensson, Maria Quensel och Jannika Boström.
Naturmrogon 2009-04-18

Från Dalby Söderskog i syd till det nordliga Tavvavuoma

I år är det ju 100 år sedan Sveriges första nationalparker grundades och vi kommer att ägna särskild uppmärksamhet åt en del av dem under året. Lördagen den 18 april sände vi direkt från Dalby Söderskog utanför Lund.

Där fick vi se en färgsprakande vårflora av vitsippa, svalört och gulsippa under bokarna, almarna och ekarna i vårsolens sken. Ett paradis men det här är också en skog som drabbats av almdöd och där orkidéer som knipprot försvinner. Det berättade botanisten Gerhard Kristensson om.

En hel kör av nyanlända fåglar hördes också i Dalby söderskog under morgonen. Fågelskådaren Maria Quensel hjälpte oss att se och höra bofinkar, starar, gransångare bland mycket annat.

Doktoranden Jannika Boström förklarade hur fåglarna klarar av sina flyttningar och om sin forkskning på stenskvättors magnetsinne. Jordens magnetfält kan faktiskt påverka hur fåglarna lagrar fett i kroppen.  

Vi fick också höra om permafrostens marker – nämligen om palsmyrarna i Tavvavuoma, nästan så långt norrut man kan komma i Sverige. Palsar är torvkullar med ständig tjäle – men vad händer med dem i klimatförändringens tid?

Programledare var Jenny Berntson Djurvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".