NATURMORGON 30 MAJ

PROJEKT RÄDDA GÄDDAN

I Mönsterås görs satsningar för att rädda Kalmarsunds gäddor. Naturmorgon sände från en en nyfixad våtmark där gäddorna återigen kan leka - nästan uppe på landbacken! Och när leken är klar tar korna vid och håller stranden nerbetad och fin.

Här forskar man på gäddan - hur stor är den när den går ut i havet, är den trogen sina lekplatser, vad äter den?

Vi fick också veta att den lilla fisken spigg kan påverka stora arter som gädda och abborre - de äter nämligen både deras ägg, yngel och den mat som också ynglen skulle behöva. Nu görs försök med att hålla spiggen borta från gäddans lekbäckar i Mönsterås. 

Gäster var Olof Engstedt och Veronica Lundgren, doktorander på Högskolan i Kalmar, Jonas Nilsson, biolog också Högskolan i Kalmar och David Liderfelt som jobbar med naturvård och kustmiljö på Mönsterås kommun.

Vi fick också ett reportage från Utbankarna utanför Hallands kust. Där vill Greenpeace stoppa trålningen för att rädda bland annat de unika "Bubbelreven". Utbankarna är Natura 2000-område och myndigheterna gav i veckan klartecken till Greenpeace att dumpa sten i området.

Myggbekämpningsbråket fortsätter runt nedre Dalälven. Landshövdingen i Gävle, Barbro Holmberg går på tvärs mot utredaren och har gett klartecken att bespruta både i nationalparken Färnebofjärden och i naturreservatet i Gysinge.

Lena Näslund och Jenny Berntson Djurvall sände direkt från Oknebäck utanför Mönsterås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista