Vad glufsar hunden i sig?

Vår 7 månaders labrador Bess söker febrilt efter valnötsstora kulor i jorden så fort vi befinner oss i barrskog. Hon lokaliserar dem lätt och gräver upp dem på 3-10 cm djup. Ibland finns mer än en på samma ställe. Hon äter dem med god aptit. Itu-skuren innehåller den nöt-liknande svampen(?) ett svart krutliknande pulver som doftar aromatiskt.

I svampboken hittar vi Gulbrun Hartryffel. Är detta korrekt? Kan den användas, Hartryffeln anges som "ej matsvamp" men oklart på vilken grund. Hunden har satt i sig tjogtals varje skogspromenad utan att må dåligt. Hälsningar Örjan Wrange

Svar: Vi hörde efter med mykologen Mikael Jeppson. Han svarar att det är Hjorttryffel som hunden hittar. Elaphomyces. Hartryfflarna som Örjan föreslog att det kunde vara - de har inget svart pulver i sig - eller sporer som det ju är. Hartryffel har genomskinliga sporer och dessutom blir de kletiga inuti.

Så Hjorttryffel är svaret - den växer mycket riktigt i barrskog eftersom den bildar mykorriza med barrträd och den är inte giftig!