Efterhängsen padda

Jag bifogar ett par bilder på en stackars fisk som har fått en efterhängsen padda på huvudet. Jag har en bekant som har en liten damm med 5-6 fiskar i. Just i år har dammen invaderats av paddor.

En dag upptäckte ägaren till fiskarna att det satt en padda på huvudet på den största fisken. Fisken togs upp och paddan kunde med största svårighet tas bort från huvudet, den satt som klistrad. Fiskens ögon blev lite glasartade och man trodde att fisken blivit blind. Naturligtvis skojade vi alla med ägaren om ögondroppar och veterinärbesök etc.

Dammen rensades på paddor men dagen efter upptäckte fiskägaren till sin stora förskräckelse att det satt en ny padda på samma fisk och på samma sätt. Även denna gång satt den som limmad och togs bort med svårighet med ett smackande.

Sedan dess har det varit paddfritt och fisken har repat sig och behöver nu troligtvis inte besöka veterinär utan synen har återvänt. Är detta något som är kuriosa eller är detta vanligt förekommande? Vad kan det vara som föranleder detta intresse för gratisåkande på fisk? Vi är mycket intresserade av någon slags förklaring. Birger Wahlman, Landvetter

Vi bad Göran Nilson, försteintendent på Göteborgs naturhistoriska museum om hjälp:

Det är paddhanar i parningstagen. De klamrar sig fast reflexmessigt på lämpliga runda rörliga föremål som skulle kunna vara honor. Honor är alltid större än hanar så en stor långsam slö fisk kan vara förvillande lik en hona för en paddhane. Om en hane klamrar sig fast vid en annan hane avger den senare ett artspecifikt avvärjningsläte och då släpper den första hanen taget, men honor och ej heller karpar kan inte avge sådana läten och då klamrar sig hanen fast ordentligt i tron att han har gjort en storvinst.

I regel fungerar det rätt bra ur paddsynpunkt men emellanåt sker dylika förväxlingar. Jag har för flera år sedan sett ett foto med en flytande död gädda med flera fastklamrade paddhanar som resenärer. Så kan det vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista