Stor och liten

Ella Rundén i Härnösand observade förra sensommaren hur de här två humlorna kom nerfallande från ett körsbärsträd. De satt fast i varandra, säkert i en och en halvtimme. Parade de sig?

Efteråt flög den mindre och gulsvarta humlan iväg medan den större noga putsade hela sin päls med benen.

Svaret kommer från Björn Cederberg, stekelexpert på Artdatabanken:

Det är parande humlor som Ella har fotat. Både hanen och drottningen (honan) är stenhumlor, Bombus lapidarius. Hanarna har hos denna art alltid gul nos och smal gul krage, men är i övrigt lika färgade som arbetare och drottningar (dvs svarta med röd bakkropp, reds anmärkning).

Hanarna kläcks huvudsakligen i augusti och parningsflyger i trädtoppshöjd och där äger också parningen rum. Kopulationen tar ofta i regel någon timme så det stämmer väl med med Ellas iakttagelser. För att klara äventyret på ett lyckosamt sätt, är det viktigt (för hanen) att han drar in magen ordentligt, för honan har en gadd i bakändan som först måste fällas ut (och upp) för att har ska få in sin bepansrade kopulationsapparat. Trevligt att det gick bra denna gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista