Hur många uggleungar?

Apropå ett tidigare epost om en uggla och en skrak som var intresserade av samma bohål:

Det har hänt en hel del sedan sist i "Ugglehålet". Det är en kattuggla. Storskraken har varit där flera gånger och vill komma in men utan resultat. Ugglan började för drygt en vecka sedan att sitta allt längre ut/fram i hålet och även lämnade vistet då och då.

För några dagar sedan såg jag en liten uggla titta fram. Därmed var det klart att det fanns en unge där. Jag kunde ju inte avgöra om det var flera. I morse, tisdag morgon, var det ett förfärligt liv utanför huset med två kråkor som skrek och flög åt alla håll. Kråkorna jagade två uggleungar.

Ugglorna var förtvivlade. Jag kunde se hur de "hasade" sig uppför ett tegeltak och satt sig på nocken en stund. Samtidigt var jag ute och skrämde iväg kråkorna. Ugglorna flög sedan in i några stora träds grenverk och jag kunde inte se dom mer. Någon "förälder" till ungarna kunde jag inte se - någon kanske satt i ett träd dit ungarna försvann. Därmed var det minst två ungar i boet.

Hur många ungar brukar en kattuggla/uggla få? Det skall bli spännande att följa ugglans/ugglornas fortsättning - om det nu är någon fortsättning. Hälsningar Britta Jonell Ericsson

Redaktionen svarar:
Kattugglan lägger 2-6 ägg, ungarna blir olika stora eftersom hon ruvar allteftersom hon lägger dem. En lyssnare vi talat med några gånger i vår, som har kamera i holken, kunde se två ungar kläckas, något av äggen förblev okläckt. Efter några dagar dog ena ungen och honan och syskonet åt då upp den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista