Naturmorgon 20 juni 2009

I Harry Martinssons marker

"Glupskt hugger svanen med halsens vita krok,
kapar med skäran lagd på sned i natens skog,
borrar med näbbens pryl i gyttjans ruttna sammet,
lyfter sitt huvud och ser ormkallt kring drömmens fjärd."

Så skriver vår store naturpoet Harry Martinsson om svanen. Fältreporter Therese Forsberg sände från hans hemtrakter, Alltidhult i Blekinge tillsammans med biologen och Harry Martinssonkännaren Jonny Karlsson. De berättade om Martinssons diktning men fick också ihop en midsommarbukett med bland annat nässla och olvon och om de växterna fick vi lära oss mer. Dessutom: hallon, maskros, johannesört, hundkex och stinknäva i buketten.

Svenska scarabéer - det finns faktiskt, men här har dyngbaggar inte samma fina anseende som i Egypten. I Elin Lemels reportage fick vi lära oss att det finns nästan 60 svenska arter och att olika arter föredrar olika dynga. Många lever direkt i spillningen, andra som månhornsbaggen drar ner den i sina underjordiska gångar. Håkan Ljungberg, skalbaggsansvarig på Artdatabanken berättade detta. Han har också varit med och skrivit den nya nyckel som finns över våra dyngbaggar.

Mid-sommar? Kan det verkligen vara rätt? Redan? Vår norbottniske reporter Thomas Öberg ifrågasatte det rimliga att kalla högtiden så, när sommaren i hans hemmatrakter just bara börjat. Hans förslag: Döp om till Sankt Hans istället, som i Norge.

Den japanska valjakt som bedrivs i forrskningssyfte ifrågasätts av bland andra Greenpeace. Omkring tusen valar per år fångas, men inga forsknngsresultat har så här långt visats upp. Lasse Willén hade träffat Wakao Hanaoka, från japanska Greenpeace. Valjakten är en av de frågor som kommer diskuteras när den internationella valkommissionen, IWC, träffas på Maderia nu i veckan.


Programledare var Jenny Berntson Djurvall.