1 av 2
Johan Hammar, Kalle Holmström och Emilie Björling från Kävlingeåprojektet på väg för att håva i Skarhults våtmark. Bild: Lena Näslund.
2 av 2
Klodyvel. Bild: Lena Näslund.
Naturmorgon 15 augusti 2009

Skånsk våtmark myllrar igen

Kävlingeån var ämnet í Naturmorgon i lördags – eller rättare sagt Skarhults våtmark som renar Brååns vatten innan det rinner ut i Kävlingeån.

Under snart 15 års tid har Kävlingeåprojektet skapat nya våtmarker i åns tillrinningsområde. Bäckar som rätats ut till raka diken har återfått sin slingrande gång, torrlagda översilningsängar står under vatten igen. Målet på 300 hektar nya våtmarker är uppnått och det betyder mindre läckage av näringsämnen när Kävlingeån så småningom når havet i Öresund. Som en bonus skapas också fina miljöer för fåglar och fiskar.

Kalle Holmström och Johan Hammar visade en del av myllret runt en nyskapad våtmark. På morgonen var det fullspikad av änder som till exempel kricka och skedand. I håven dök det bland simmare och dagsländor upp en klodyvel som visade sin jaktmetod genom att sticka in sin lilla snabel i en buksimmare.

Emilie Björling, projektsekreterare, berättade att ungefär 150 olika markägare har släppt till odlingsmark till olika våtmarksprojekt.

Vi besökte också den klassiska svenska nationalparken Padjelanta och den blivande danska Vadehavet – ett grunt område helt präglat av det starka tidvattnet – ett eldorado för uppväxande plattfiskar till exempel och ett skafferi för mängder av danska fåglar.

Trollsländeforskaren Erik Svensson berättade mer om vandringstrollsländan som har slagit monarkfjärilens långflyttningsrekordet. Den nomadiserar i jakt efter plötsliga vattensamlingar i Afrikas öknar – och flyger från södra Indien över öppet hav - via Maldiverna - till Afrika. Det är den enda trollslända som hittats på Island.

Bärfis var rätt svar i förra veckans tävling. Det finns ett 30-tal arter av bärfisar i Sverige – vi fick möta några av dem – dock inte den rödlistade , sällsynta Bräsmabärfisen.

Tekniska problem drabbade programmet i slutminuterna. Ett par batterier till sändaren bestämde sig för att inte fungera, om ni undrar över det lite röriga programslutet.

Programledare var Lena Näslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".