Naturmorgon 12 september 2009

Fjällvärlden möter vintern - revolution i fågelforskningen

Sommaren övergår i höst och redan nu börjar växter och djur förbereda sig för vintern. Vi beundrade dvärgbjörk och ripbär i röd höstskrud på Dundret i Lappland och fick veta vilka strategier fjällväxterna använder sig av för att klara den snö och kyla som står för dörren.


Göran Andersson studerar flyttande fåglar vid Ottenby. Bild: Lasse WillénOch så handlade det om hur ny teknik håller på att revolutionera flyttfågelforskningen.

Hundra år efter att man började ringmärka flyttfåglar introduceras nu GPS-teknik, vilket innebär att man i detalj kan följa enskilda individer under deras färd söderut. Det går till och med att se vilket favoritträd en fiskgjuse har vid övervintringsområdet i Afrika! Vi mötte fiskgjuse och brun kärrhök på Ottenby fågelstation tillsammans med Göran Andersson och träffade flyttfågelforskaren Mikael Hake på Grimsö viltforskningsstation.

Den 5 september sändes ju Naturmorgon från Tjärnö och i veckans program fick vi veta att det går att följa livet på Tjärnö via en webkamera. Många mejlade och efterlyste adressen till kameran, här är länken som en lyssnare skickade till oss: