1 av 2
Michael Krikorev och Ellen Rehnberg berättade om alla de organismer som bryter ner människans byggnader. Bild: Anneli Megner Arn.
2 av 2

När naturen tar tillbaka vad människan byggt upp

Människan jobbar och står i - men på lite sikt är ändå det mesta vi gör förgängligt. Lördagen den 17 oktober handlade Naturmorgon om naturens rivningsarbetare och vi sände från ett öde 1700-talstorp som naturen långsamt är i färd med att ta tillbaka.

Rivningsarbetet var med andra ord i full gång och både svampar, myrstackar, snäckor och allehanda larver var på plats för att bryta ner väggar, tapeter och gamla madrasser. Gäster var Ellen Rehnberg, biolog på Naturhistoriska riksmuseet, och svampexperten Michael Krikorev som jobbar för Artdatabanken.

För att locka fler insekter till gården har entomologen Tobias Ivarsson  i Ormhusberga i Småland skaffat sig växter av olika slag. Mycket riktigt har också många rätt ovanliga smådjur hittat dit - bl a en del sällsynta bin.

Trastsångarens familjeliv är rena såpoperan! Vem är släkt med vem och hur? Hur många barn har de ihop och vem träffade han sen? Det är frågor som doktoranden Maja Tarka från Lunds universitet studerar i trakterna av Kvismaren och Hjälmaren.

Gör inte korna till syndabockar! Utropade Lena Näslund i veckans Kråkvinkel.

Skogsmöss som husdjur har Tina Jonsson i Sundsvall. De somnar t o m i hennes hand! Och hon tipsar om hur man ska bära sig åt för att mössen ska lämna ens egna saker i fred.

Programledare var Lasse Willén och fältreporter Anneli Megner Arn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".