1 av 40
2 av 40
3 av 40
4 av 40
5 av 40
6 av 40
7 av 40
8 av 40
9 av 40
10 av 40
11 av 40
12 av 40
13 av 40
14 av 40
15 av 40
Harkrank speglar sig. Foto Bengt Sonmark, Västerås.
16 av 40
Lilla Fjätfallen. Foto Leif Liss, Falun
17 av 40
På väg mot Muddus, Norrbotten, Foto Ulf Jonsson.
18 av 40
Häger i soldimma. Foto Gert-Olof Nickel i Älta.
19 av 40
Den giftiga idegranens bär. Foto Karin Bohlin, Trollhättan
20 av 40
Svedjenävans frökapslar. Foto Maj Paulsson.
21 av 40
Tistelfjäril. Foto Mats Malmberg, Öland.
22 av 40
Råneälven. Foto Torbjörn Degerman i Luleå.
23 av 40
Foto: Elsebritt Ros.
24 av 40
Slagsmål om solrosfröna på altanräcket i snöovädret 27 januari. Foto Aina Thörnqvist.
25 av 40
Frostiga boklöv och ollon, foto Maj Paulsson i Finspång
26 av 40
Sidensvansar, foto Annika Enberg i Örebro
27 av 40
Havsstrand i vinterskrud, foto Thorvald Svensson i Hudiksvall
28 av 40
Talltita. Foto: Frida
29 av 40
Skogsbild av Marcus Larsson
30 av 40
Våren hägrar. Foto: Lennart Strömberg
31 av 40
En fyr ut mot storvänern. Foto: Ann Löfgren
32 av 40
En liten Talltita en gnistrande vintermorgon. Foto: Elsa Rensfeldt, Luleå
33 av 40
Vårkänslor i snön och kylan. Foto: Karin Bohlin
34 av 40
De första solstrålarna som orkar över fjälltopparna efter en lång tids bortavaro. Foto: Lasse Lindgren
35 av 40
Ett oväder närmar sig otroligt snabbt över fjorden. Foto: Lasse Lindgren
36 av 40
En koltrast en kall februaridag - 17 grader kallt, utanför Borås. Foto: Bo-Lennart Andersson
37 av 40
Hallå, var är alla? Foto: Birgitta Järnkvist
38 av 40
Triss i skrattmåsar. Foto: Ralf Svenblad
39 av 40
Apollofjärligar i parning. Ornö. Foto: Mikael Nordström
40 av 40
Amiralfjäril som slagit sig ned i en blommande buske. Foto: Maria Quensel

Vinjettbidrag - fram till sommaren 2010

Klicka vidare genom att trycka på "Läs mer" för att se äldre bilder som tävlat, men tyvärr inte vunnit platsen om att få pryda vår vinjett på hemsidan.

Här är en dagsfärsk vårbild, tre skrattmåsar på den försvinnande isen - på Råstasjön i Solna. 12 april, alltså. Det var så fint ljus över sjön när jag cyklade hem från arbetet att jag känne mig manad att återvända med kameran, och så här såg det alltså ut.

Hälsningar Ralf Svenblad

Jag sänder en svanbild som jag tog i Rånnesta vid sjön Tysslingen, utanför Örebro, den 31 mars 2009. Jag har kallat bilden "Hallå, var är alla?" Nu dröjer det inte länge förrän sångsvanarna kommer tillbaka för att vila och äta upp sig, innan de flyger vidare norrut. Man räknar med att de ska börja anlända vid Tysslingen i mitten av mars.

Vänliga hälsningar! Birgitta Järnkvist

Här kommer ett par bilder från Helgeland, Nordland, Norge. Jag bor på en ö som heter Alsten. Ön domineras av fjäll som heter Sju Systrar med sina toppar på 1000 m. Solbilden är tagen i januari 2010 och är de första solstrålarna som orkar över fjälltopparna efter en lång tids bortavaro. Oväderbilden är tagen i februari 2009 och ett oväder närmar sig otroligt snabbt över fjorden.

Hälsningar Lasse Lindgren

Vill bara ge er lite vårkänslor i snön och kylan. Det kommer en vår igen.

/Karin Bohlin

En skön studie om hur man njuter naturen kontemplativt:) Oavsett om man är en tvåbent eller som här en liten Talltita som en gnistrande vintermorgon i godan ro tittar ut över skogen. Den här dagen var det en slösande sol blandat med vindil som skickade ned snömassor från höga granar som skapade små lokala snöstormar. Både fotografen och titan fick huka sig när kristallerna kom svepande. Vackert och mäktigt och en mysig upplevelse i all enkelhet.

Hälsn Elsa Rensfeldt, Luleå

Åmål ligger precis vid vänerkanten och bilden föreställer en fyr vid en fyr lite längre ut mot storvänern. Bilden är tagen nu i kallaste vintern!

Bilden är tagen vid Djurgårdsbrunnsviken 2010:03:07 med Nikon S10. Den visar några hägrar som solar vid vasskanten i väntan på våren.

Hälsningar Lennart Strömberg

Vinjettbild under mars och april 2010. Storskakar av Annika Engberg

Havsstrand i vinderskrud av Thorvald Svensson

På vår fågelmatning i Oviksfjällen i Jämtland ser vi mest talltitor. De sitter gärna på istapparna vid takkanten när de köar till behållaren med nötter. /Frida.

Vinjettbilden februari 2010 - Karl-Åke Bloms bild av stjärtmesar.

En vinterbild från häromdagen vid Säbysjön söder om söder.

/Elsebritt Ros, Stockholm 21/1-10

   

Häger i soldimma. Den här bilden tog jag förra året den 6:e november. Det var en dimmig morgon, som det kan vara i november men jag bestämde mig ändå för att ta en tur ut i naturen(som vanligt) när jag kom till den lilla bron, som går över Ältaån(i Nacka) så bröt solen igenom dimman litet grand, jag hoppade snabbt av cykeln och fram med kameran tog stöd mot broräcket och satte igång att fotografera och just då passerade en häger i fokus och här är resultatet. Snacka om tur!! Gert-Olof Nickel i Älta.

  

Efter den stora skogsbranden utanför Finspång i början av juni - 08 har det hänt spännande saker i brandområdet. Jag har varit där och fotat vid ett flertal tillfällen. Bilden visar svedjenävans frökapslar i mitten av sept. - 09. Man kan undra hur länge dessa frön får ligga och slumra i jorden, innan de blir aktiverade igen och får gro på nytt. Maj Paulsson.

   

Fem hösttecken: höstlöv, ny is på älven, pudersnö på marken, båten är uppdragen, sångsvanar på flytt söderut. Torbjörn Degerman, Luleå

 

Hösten är inte alltid som idag, mulen, grå och rå. Den kan också vara den
allra finaste dagen på året, kall, klar och stilla. Bilden är tagen i Norrbotten i oktober 2008 när vi var på väg till Muddus för en helgvandring. Fotograf Ulf Jonsson.

 

Jag skickar en bild på den giftiga idegranens bär. Bilden är ett par år gammal, men just nu ser idegranen i trädgården ut på samma sätt, fullt av de giftiga bären. Underlig växt, det röda på bären är ätligt, men själva kärnan är mycket giftig. Det är ju ett sätt för växten att kunna sprida sig med fåglar, de äter fruktköttet men krossar inte kärnan som i stället går ut hel den naturliga vägen.

Visst är bären vackra! Tycker Karin Bohlin i Trollhättan

Lilla fjätfallen. Denna bild är tagen den 21/9 09 strax söder om Fjätervålen i norra dalarna det är ån Fjätan som rinner här. /Leif Liss, i Kniva, Falun.

En tistelfjäril som besökte vår trädgård för någraveckor sedan. Det hade varit frost några nätter och så kom en vindstilla dag med solsken, vilket resulterade i att flera olika fjärillar vågade sig fram till dom sista höstblommorna. /Mats Malmberg, syd-östra Öland

Det var blåbärstider nu i augusti och jag var på väg hem på en gångstig genom skogen. Då jag kom förbi ett litet surdrag såg jag några blommor. På en av dem satt det ett bi. Det var ju inte så märkvärdigt, men jag slängde en blick på biet och såg att det hade en stor pollenklump under magen. Nej stopp, tänkte jag, pollen ska sitta på bakbenen! Jag gick tillbaka och tittade och upptäckte spindeln. Nu blev jag riktigt nyfiken och tog upp kameran ur fickan och det blev en hel serie bilder - bl.a. denna. /L-G Persson, Hälleforsnäs (2009-10-14)

Dimman börjar komma. Och plötsligt ser man spindelnäten. Dessa mästerverk. Bilden tagen i grannens trädgård.
Rolf Nilsson, Ljungby (2009-10-14)

Under en cykeltur på Järvafältet tog jag denna rofyllda bild av sommarhage.
Rolf Falk, Hässelby (2009-10-14)

Storån i Ytterhogdal för ca. ett år sedan. Jag var tvungen att stanna och ta en bild.
Karl-Anders Berntson, Lindome (2009-10-15)

En bild från Haukeli (Hardangervidda) som jag tog i somras. Kanske inte lika stämningsfullt som bilden från Borås som ligger på er hemsida - men man får leta efter ett mer stilla vatten!
Sten-Olof Andersson, Tistedal, Norge (2009-10-20)

Stannar ofta på väg till mitt jobb och tar en bild vid Vasselsjön. Under ett par års tid har jag tagit bilder för att fånga årstidernas växlingar. Sjön ligger alldeles utmed vägen mellan Kopparberg och Hällefors. Den här bilden är tagen den 25 oktober 2007.
Birgitta Palm Andersson, Kopparberg (2009-10-20)

Då höstens fuktiga luft övergår i frost kan man hitta växter som ser ut att ha penslats med äggvita och sedan doppats i strösocker.
Kerstin Edholm (2009-10-20)

Naturens skiftningar tidig höst vid Sjököpssjön 27/9-09.
Ingegärd Nilsson, Hörby (2009-10-20)

Hoppas på en lika lång fin höst som förra året!
Elisabeth Fredholm, Stockholm (2009-10-20)

En bild från Fristad som ligger strax utanför Borås. Det är ett naturskyddsområde som är fint att vandra i alla årstider.
Bo-Lennart Andersson, Borås (2009-10-20)

Vasaparken den 11 oktober 2009.
Ann-Sofie Duvander, Stockholm (2009-10-20)

En fiskare lämnar stranden för att vittja sina nät. Sjön heter Möckeln.
Anneli Hallgren, Karlskoga (2009-10-20)

Den här bilden tog jag 26 december på Jordtorpsåsens naturreservat på Öland. Det var en underbar dag,blå himmel solsken och det fina ljuset som Öland så generöst kan bjuda på. 
Toby Hillmalm, Kalmar (2009-10-20)

Prästkragsbilden är tagen på Instön. Jag saknar alla prästkragar från min barndom därför blev jag så glad när jag fick se detta.
Tine Ronnersjö, Kungälv (2009-10-21)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".