1 av 3
Hans Malmsten, Kalle Gullberg och Håkan Schönnings beundrar en av "Svartåns" öringar. Bild: Joacim Lindwall.
2 av 3
Hans Lidman var också en hängiven fotograf. Bild: Stig Elvén.
3 av 3
Sofia Ivarsson.

Hans Lidman - författare, naturfotograf och miljökämpe

Fotografen, miljökämpen och författaren Hans Lidman handlade Naturmorgon till stor del om lördagen den 24 oktober. Lidman levde 1910 – 1976 och bodde hela sitt liv i Edsbyn. Av naturliga skäl blev Voxnan och den å som han själv döpte till "Svartån" hans hemmavatten. Hans Lidman använde namnet Svartån konsekvent i sina böcker. I dag är det allmänt känt att han egentligen avsåg Mållångsboån, eller Flaxnan som det står på kartorna. Vi sänder direkt från denna å och berättar om denne författare, en av Sveriges mest lästa i naturboksgenren. Våra gäster var länsfiskekonsulenten Kalle Gullberg, Hans Malmsten, ordförande i Hans Lidman-sällskapet, och Håkan Schönnings från fiskevårdsföreningen.

Sofia Ivarsson är en ung biolog, som tycker att fler borde intressera sig för insekter. Nu startar hon en ny entomologisk förening! Hon har också en egen hemsida, som heter

Tills för några år sedan försvarades Stockholms inlopp från fort och betongbunkrar. Nu är militärerna borta, men nya hyresgäster har flyttat in. De gamla forten är numera fladdermössens egna befästningar!

Programledare är Lasse Willén och fältreporter Joacim Lindwall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".