NU SÄNDER NATURMORGON SITT TUSENDE PROGRAM!

Lördagen den 15 september 1990 sändes Naturmorgon för första gången. Sedan dess har vi varit i luften varenda lördagsmorgon utan undantag - och lördagen den 7 november 19 år senare gjorde vi vårt tusende program!

Naturligtvis var temat - "tusen".

Tusenbröder - vad det är för något förklarade Erik Petersson forskare på fiskeriverkets Sötvattenlaboratorium i Drottningholm.

Och så följde Lasse Willén med Ellen Rehnberg som är biolog på Naturhistoriska riksmuseet in i tusenfotingarnas relativt undanskymda tillvaro.

Vi bekantade oss ockå med det vindpinade landskapet på tusen meters höjd över havet. 

Och så beundrade vi tusenskönorna som faktiskt kan blomma långt in på vintern.

Morgonens fältreporter Lena Näslund undersökte de där riktigt gamla grova träden som kan rymma nästan tusen olika arter - lavar och insekter och så mätte hon omkretsen på Västmanlads nya rekordalm - 5,40 meter grov är den här almen som finns på en kyrkogård i Västerås. Karin Andersson som är biolog på länsstyrelsen i Västmanland guidade bland träden. Karin Andersson är också samordnare för ett nationellt åtgärdsprogram för gamla skyddsvärda träd.

Fakta om de här jätteträden finns på Artdatabankens websida trädportalen: http://www.tradportalen.se/

Där kan man också rapportera sina egna fynd av spännande träd runt om i Sverige och se vilka träd andra har rapporterat in.

Programledare var Elin Lemel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista