1 av 3
I skymningen samlas en lejonflock för att börja nattens jakt.
2 av 3
I mörkret är lejonen nästan osynliga. Men kamerablixten avslöjar deras reflekterande ögon. Bilder: Lasse Willén.
3 av 3
Olle Håstad och Anders Ödéen, zoologer från Uppsala universitet. Bild: Joacim Lindwall.

Höstmörkret - fara, skydd eller fina jaktmöjligheter

Novembermörkret står där som en svart vägg. Åtminstone för oss människor. Men det finns djur med betydligt mer förfinade synsinnen. För en del av dem erbjuder mörkret ett bra skydd mot rovdjur. Men för många rovdjur ger just mörkret den bästa möjligheten att hitta byte...

Hur tar sig olika djur fram när det är mörkt? Det tar vi reda på i Naturmorgon lördagen den 21 november. Vår fältreporter Joacim Lindwall provar nya sätt att förflytta sig genom höstsvärtan och till sin hjälp har han fysiologen Olle Håstad och ekologen Anders Uddén.

Fenologi är ett annat ämne i programmet. Fenologi är läran om naturens egen kalender. Nu tar forskarna hjälp av allmänheten för att få en bättre bild av när på året blommorna får knoppar och när träden fäller sina löv. Den här kunskapen ska man sedan bland annat kunna använda för att se hur klimatförändringarna påverkar Sverige.

Vill du bli fenologiväktare? Se mer här:
http://www.blommar.nu/fenologimanual_090326.pdf

Rapportera själv och se andras rapporter här:
www.blommar.nu

Vi får också träffa konstnären Andreas Eriksson som bor på Kinnekulle med utsikt över Vänern. För honom är naturen en stor inspirationskälla.

Programledare är Lasse Willén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".