Bilder till Naturpanelen 28 november 2009

Vad är det för träd som blommar så vackert i Bangkok och hur länge orkar insekten konka på larven där på stranden på Österlen. Här kan du själv se och kommentera bilderna som våra lyssnare har skickat in till Naturpanelen.

Vad är detta för ett träd som jag såg i en park i Bangkok förra året. På stammen växte dessutom den stora frukten, som jag visar på den andra bilden. Jag tror att de använder frukten till matlagning, men jag vet inte säkert

/Britt-Marie Ramning

Vilka arter är det ? Vad är målet och hur orkar insekten ?

/Sigurd i Askeröd, Hörby

Vad kan detta vara för snigel - tiger bak och leopard fram??

Hittade den inuti en luva 29 september utanför Tierp. Väntade länge för att den skulle sträcka på sig, men det var nog för kallt för att få se den veckla ut sig helt.

Är den vanlig i Sverige? (Har aldrig sett någon sådan under mina 70 år.)

/Anna Nordenfelt

Jag är orolig för att backsvalan kommer att försvinna. Använda och avslutade grustag ska planas ut enligt återställningslagen, inga lantbrukare får som här på bilden ha ett eget grustag utan en massa byråkrati och pappersexersis. Backsvalan har minskat katastrofalt under de drygt 50 åren jag har kollat på fåglar, jag kommer ihåg från 50- och 60-talet att nästan varje lantbrukare hade ett litet grustag i någon backe och det var nästan backsvalor i alla. De grustag som inte är jämnade har vuxit igen eftersom de inte används längre,med andra ord, backsvalorna har ingenstans att bygga!

/Ewert i Hörby

Vad heter den här växten? Såg den mellan Ramundberget ocn Mittåkläppen i Härjedalen.

/Anette Gustafsson

Denna har bott ett tag bakom en byrå i hallen men efter att ha städat undan ett antal torra skinn hade den nu blivit alltför stor (tyckte andra i familjen). Innan den flyttades bort från hallen tog jag några bilder för att försöka ta reda på vad för sort det är. Det finns fler liknande på andra ställen i och kring huset. 

/Henrik Hansson, Järfälla

Sedan augusti har vi i sydvästra Lappland, Henriksfjäll (nära Kittelfjäll) vid vårt "fågelbord" dagligen en nötväcka. Den bör ju inte finnas så här långt norrut i själva fjällvärlden!? För några veckor sedan var det 20 grader kallt men det tycktes inte bekomma den. När det mörknar kryper den in i en fågelholk och tycks stanna där över natten. Har ni andra rapporter om nötväcka så långt norrut? Vet ni varför den, som enda fågel, går med huvudet neråt? Finns det någon fysiologisk förklaring?

/Lita Tibbling Grahn

I Juli 2006 hittade mina barnbarn en samling guldbaggar de flesta döda, på Nord Koster. Vi undrar om ni kan kan berätta vad som hänt?

/Farmor Inger

Följde med Gävleborgs botaniska förening till Sävasjöns naturreservat som ligger sydost om Gävle, 2007-09-09, för att se en del vackra lavar som vi också såg. Tog även kort på en vacker påse med ägg av något slag. Funderar om Ni kan veta vad det är för ägg i påsen?

/Inga-Greta Andersson

Den här tickan växte normalt på en död granstam. För cirka fyra år sedan blåste torrakan ner och efter några månader började tickan växa ut på vänstersidan. Hur känner tickan av att stammen ligger ner och växer ut som om stammen stått lodrätt. Är det något i cellbildningen som känner av dragningskraften eller vad händer?

/Tommy Lundberg

För ett par år sedan satt jag ute i en trädgårdsstol i väntan på lunch. Då blev jag bekant med denna fjäril. Den satte sig på min fot vilken den studerade noggrannt. Den satt kvar åtminstone 20 minuter då jag blev tvungen att bryskt fösa bort den för att inte missa lunchen. Detta godtog den inte frivilligt utan återvände genast. Jag undrar:

1) Vad är detta är för en fjäril?

2) Varför var den så intresserad av min fot? Såg den mig som föda eller kanske värddjur för nästa generation? Eller bara en skyddad plats att sitta på?

/Karl-Göran Görsten

Denna blomma växer vid storvindeln i sorsele jag skulle bli glad att få veta vad blomman heter. Den har röda bär på hösten och är bären giftiga?

/Sibylla Persson

Min fråga gäller en frukt inköpt på ICA i Åkersberga under namnet feijoa. Eftersom den inte alls stämmer med riktig feijoa, myrtacén Acca sellowiana, undrar jag vad det kan vara. Frukten var ca 8 cm lång och hade en matt ljusgrå yta. Den innehöll mängder av frön omgivna av ett gelé ungefär som hos en passionsfrukt. Fröna grodde lätt och växten har tredelade blad och klättrar med hjälp av klängen. Växtsättet och de blanka bladen ger den en viss likhet med grenadillväxten. Småbladen är sågade.

/Åke Strid

Vill dela med mig av ett par filmer som vi tog med mobilkamera en sommardag i södra Östergötland för några år sedan. Filmerna finns på youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=koQX0ClFs7s

http://www.youtube.com/watch?v=7B4ZlW_A-pM

Stekeln har hittat kylskåpsmagneten som är utformad som en miniatyrfågelholk med ett borrat hål och undersöker om det kan vara en lämplig "bostad". Holken är 4-5 cm hög. Lite senare, eller om det var nästa dag, låg det faktiskt något som liknade en larv i hålet. Men tyvärr försvann den lika snart, kanske ramlade den ut. Det kunde vara intressant att höra om panelen har någon gissning om vad det är för en typ av stekel och hur dessa i vanliga fall  gör för att hitta platser där de kan lägga sina ägg. Gnager de inte gångar själva?

 /Peter Johansson

Hej!
Ni talade om larver till norshornsbaggen i lördags morse. Här är en som jag fotade en kväll sommaren 2008.

/Mari-Ann Eriksson, Nybro