1 av 2
Jeanette Setterberg med ett av sina fiskmontage. Bild: Joacim Lindwall.
2 av 2

Jeanette gör döda djur levande; statsmakterna snålar på naturvård

Jeanette Setterberg, som arbetar som djurkonservator, träffade vi i Naturmorgon den 19 december. Fältreportern Joacim Lindwall hälsade på i hennes ateljé i Roslagen, där hon arbetar med djurmontage - allt från stora däggdjur till små fiskar. Hennes specialitet är stora djur i aktion! Det här sexspannet med galopperande hästar hittar du exempelvis på Armémuseum i Stockholm.

Den biologiska mångfaldens år har 2010 utsetts till av FN. Men just när vi står på tröskeln till nästa år klagar länsstyrelsernas naturvårdsenheter över att deras naturvårdsanslag skärs ner betydligt. Är det regeringens fel eller naturvårdsverkets?

Vi hälsade i den tuffa slagugglans gammelskog i Norrbotten. Björn Mildh är en av många enskilda naturvänner vars insatser betyder mycket för denna fågel.

Vintersvamp – finns det? Ja, det finns ju svamp året runt, även om det vi oftast räknar som svamp – själva fruktkropparna – kanske inte är så lätta att hitta just nu. Anders Dahlberg, ekolog på Artdatabanken, guidade oss i de frusna svampmarkerna.

Montserrat-grodan är ett av flera utrotningshotade groddjur, i det här fallet från ön Dominica i Västindien. Professor Claes Andrén berättade hur man nyligen lyckats få denna groda att fortplanta sig på Nordens Ark. Kanske kan några av ungarna återbördas till sin hemö så småningom.

Veckans Kråkvinkel var signerad Elin Lemel och handlade om om de svenska målen för miljökvalitet.

Programledare var Lasse Willén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista