1 av 14
Ringlar snokar och huggormar likadant?
2 av 14
Trast med vita fjädrar. Foto: Stig Johansson.
3 av 14
Vilka är humlans passagerare?
4 av 14
Vad rör sig på Mats och Evas vind?
5 av 14
Vad ska det bli av den här?
6 av 14
Vilket träd?
7 av 14
Vårtbitare? Foto: Britt-Marie Ramning
8 av 14
Insekt: Foto: Stig Karlsson
9 av 14
Nässelfjäril på födelsedagen. Foto: Karl-Axel Hyttnäs
10 av 14
Häxring. Foto: Inga Lindblad.
11 av 14
Vad är det för svamp Inga har i gräsmattan?
12 av 14
Vad är det här?
13 av 14
Vad har hänt här?
14 av 14

Bilder till Naturpanelen 16 januari 2010

Snokar som ringlar, en trast med vita fjädrar och en humla som bär ryggsäck är några av de föremålen för frågorna till vår naturpanel. Här är bilderna som våra lyssnare har skickat in till lördagens naturväkteri.

För några år sedan stressade jag en stor snok, som tog vägen över ett öppet köksland med väldig fart. Jag tyckte mig se att slingerrörelserna gick mycket "upp och ner" i luften, innan den försvann in i blåbärsriset på andra sidan. De huggormar jag har studerat medan de slingrar undan, har ett mera "platt" rörelsemönster i sidled. Nu undrar jag: Har jag sett fel – är det ingen skillnad? Eller OM skillnad – varför?

/Aina Thörnqvist, utanför Borås

De flesta fåglar vid vår vintermatning känner vi igen men de två senaste dagarna har den här krabaten dykt upp och ätit sig mätt. Den tolereras av de andra fåglarna utom av koltrastarna. Stor som en koltrast men "vitflammig". Vi gissar att det är en trast av något slag eller med en "störning" i teckningen. Vad säger ni?

/Stig Johansson, Järfälla

Fångade en humla på bild i somras när vi var i stugan i Tjust skärgård, och det jag undrar är om det är en kolonifästingar som syns sitta på dess rygg, det rör sig i så fall om drygt ett 30-tal? Är det vanligt att humlor blir angripna på det här sättet, har aldrig hört talas om det i alla fall.

/Clabbe Strömberg, Älmhult

Vi har fått en objuden gäst på vinden i vårt sommarhus i Glommen norr om Falkenberg. Det började i somras då vi ibland kunde höra små dunsar från vinden på nätterna. Det lät som om någon sprang (hoppade) omkring. Vi misstänkte först att det var en katt, men vinden är för tät för det och spåren vi sedan såg visade på annat. Vi strödde ut ett lager fin torr sand oh fick fina spår som vi fotade (bifogas). Har försökt att fånga gynnaren med en minkfälla (slagfälla) som vi agnat med strömming. Vi fångade inget men däremot försvann strömmingen och där var fullt av muslort, så vi antog att mössen tagit betet. Vi har gissat på mink, mård eller vessla. Vad tror Ni, och har Ni något tips på hur vi skall bli av med den?

/Mats och Eva Olsson

Den här fantastiska larven föll (troligtvis) ner från en hägg eller lönn, ner på hönshustaket den 9 sep -09. Vad ska det bli?

Undrar vad det här är för en insekt. Den sitter på en bräda, där jag borrat hål för solitärer. Jag tror den parasiterar på andra. Bilden är tagen i mitten på augusti -09.

Stig Karlsson/Alunda

Vad är det för träd som har sådan här bark? Ingen i sällskapet kunde säga detta. Trädet växer på Lurö i Vänern.

/Kerstin Molinder, Säffle

Är det en vårtbitare som satt på vår altan en hel dag i augusti? Jag skickar bilden och hoppas på svar.

/Britt-Marie Ramning, Tyresö

På min födelsedag den 4 nov får jag besök av en nässelfjäril som sätter sig på min hand. Den trivs alldeles utmärkt inomhus och får flyga omkring ostört. Dagarna går och vi fårstår inte vadfjärilen livnär sig på. Den 29 nov avslutar den sitt jordeliv och har alltså levt i vårt hus i 25 dagar. Alltså undrar jag hur fjärilen fått vatten och näring i över tre veckor

/Karl-Axel Hyttnäs, Stockholm

Den 14 dec. ser det ut så här på min gräsmatta, som nu inte klippts på ett bra tag. Gräset är alltid grönare i ett par sådana här ringar. Drar mycelet till sig kväve? Vad är det för svamp? Hatten är 10-15 cm i diameter. Skulle vara roligt få veta!

/Inga Lindblad, Lanna (ett par mil väster om Örebro)

Undrar vad det här är och vem som har lagt den här på stenen.Hittade en likadan på en annan sten 100 meter därifrån.

/Eva Hellkvist

En kall vinterdag hittade vi den här grenen på vår promenad. Vi såg samma sak på flera grenar. Barken hade spruckit och det hade bildats något som såg ut som len vit ull, 2-3 cm långa "strån". Det visade sej vara iskristaller. Vad har hänt? Vi tror att det kanske är fläderbuskar som det blivit "ull" på.

/Erik o Anna-Lena Winnerstam, Örebro

Vi var ute och fiskade på Mälaren. Vi fick då på draget denna växt?!

/Thomas och Hampus Jarhede, Storvreta

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista