Mossa som växer på älgskit

Jag har aldrig sett något liknande tidigare. Jag råkade gå rätt på dem när jag skulle plocka hjortron. Är det en ört eller en mossa som blommar så här vackert? En rund liten vit skiva med en gul topp i mitten på en trådtunn stängel, närmare en decimeter hög. Visserligen hade jag lite bråttom men jag såg inga blad som tycktes höra ihop med blommorna.

Lena Holm Luleå

Lena Holm har haft turen att hitta gul parasollmossa (Splachnum luteum). Jag tycker att den hör till de mest fascinerande företeelserna i vår natur. Mossan kan bara växa på spillning av växtätande djur, så i vårt land är den nog mest på älgskit som den finns. Det kan vara problem med att vara så specialiserad. Den kan ju inte växa på en alldeles färsk älgskit, därför att den bryts ju ned och avger då för mycket värme. Den kan inte växa på en gammal älgskit, därför att den är urlakad och näringsfattig. Gul parasollmossa kan bara växa på lagom gamla älgskitar. Hur stor är då chansen att sporer skall blåsa omkring i naturen och hitta en sådan guldklimp? Nästan obefintlig! Mossan måste ha ett system som hittar en bra växtplats.

Den gröna delen av gul parasollmossa är bara centimeterhög och från den skjuter det upp decimeterhöga skaft som avslutas med en sporkapsel försedd med ett cirkelrunt, gult parasoll. Med hjälp av doft, färg och kanske form lockar mosstuvan till sig flugor som får sporer på sig när de kryper omkring bland parasollerna. Dessa flugor har ju sedan ärende till lagom mogna älgskitar, där de lägger ägg. Flugorna sprider alltså mossans sporer till fördelaktiga växtplatser. Gul parasollmossa har en effektiv, riktad sporspridning.

Ofta finns det ytterligare en art av parasollmossor i samma tuva. Den heter Splachnum sphaericum och saknar märkligt nog parasoll. Men eftersom den passar på att växa tillsammans med sin stiliga kusin, sprids den av samma flugor. Denna art ser nästan ut som en icke mogen gul parasollmossa, så man måste titta noga.

Mossan är inte vanlig, men just på hjortronmyrarna kan den finnas. Den är aningen vanligare i norra Sverige än i södra. Linné berättar att man i Västerbotten använder det passande namnet Jungfru Marie barnmössa.

/Lennart Engstrand, Botanist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".