1 av 2
Rådjur söker föda på en snöig åker. Foto Fredrik Sandberg SCANPIX
2 av 2
Sonogram korsnäbb

Korsnäbbar och rådjur i den bistra vintern

Den bistra vintern gör att rådjuren kan ha svårt att hitta tillräckligt med mat på egen hand. Stödutfodring hjälper en del, men vem vinner på matningen egentligen och spelar den någon roll för populationen i stort? Naturmorgons praktikant Clara Wallin bestämde sig för att undersöka det där lite närmare.

Här kan du läsa några av reaktionerna på reportaget:

Fältreportern Lena Näslund pulsade runt i snön i utkanten av Järvafältet norr om Stockholm. I år är det ovanligt gott om korsnäbbar här bland tallarna och granarna. Korsnäbben är en riktig specialist på barrträdsfrön - med specialdesignad näbb. Det finns både större och mindre korsnäbb men det är inte alltid så lätt att skilja dem åt. De kan låta så lika varandra att man kan behöva ett sonogram för att skilja lätena åt. Det berättade ekologen Hans-Georg Wallentinus, som själv har gjort bilder av ljudvågorna i korsnäbbarnas läten.

I programmet handlade det också om hornugglor som tvingas jaga i staden mitt på blanka dagen i kylan, om gräsänder som gillar kokt ris och om relationen mellan skogsharar och fältharar här i Sverige.

Programledare var Elin Lemel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".