Lyssnarnas reaktioner på reportaget om rådjursutfodring

Rådjur är ett gissel. Sprider fästingar, orsakar trafikolyckor, betar värdväxter för hotade insekter m.m. Stammen måste ner!

Mikael Norström/Hägersten

Jag förstår inte åsikter som att rådjursstammen måste decimeras för att rådjur är skadedjur. Visst, människor kan bli sjuka av fästingarna som rådjuren är värddjur för, rådjur kan äta växter i trädgårdar, med mera. Men rådjuren är i så fall "skadedjur" bara ur mänsklig synvinkel. Är vår synvinkel den enda som gäller? Om rådjuren kunde tala skulle de möjligen framföra åsikten att vi är skadedjur som skjuter ihjäl dem. Vi människor får nog acceptera att djur- och växtrikena i sin helhet inte bara ska vara till för vårt väl och ve, att göra med som vi vill.

/Anders Bellis

Dagens inslag innehållande patentmedicinen på nivåkontroll av viltstammarna var ännu ett par exempel på det ständigt, nästan bokstavligen i vartenda program, återkommande temat att all skog och mark i landet egentligen ingår i det sakrosankta riksomfattande Skansen som tillhör naturmupparna i centrala 08-området och annorstädes. Ingen mark, med vissa undantag för den nästan lika heliga renskötseln, tillhör dem som för utkomst och/eller rekreation sedan långliga tider har åtnjutit nyttan av dessa marker för uttagande av livsmedel i form av jaktbart vilt. Ty vad är denna nytta, eller möjligheten att samarbeta med familjemedlemmen jakthund i skogen, jämfört med den förkonstlade glädjen i vetskapen att många tusen ton prima kött till ingen vettig nytta går åt eller lämnas att ruttna till följd av den allt tätare förekomsten av ett på intet vis utrotningshotat djur som hör hemma i Sibirien och norra Nordamerika, men absolut inte i ett område som den skandinaviska halvön med förhållandevis tät befolkning och dessutom ganska omfattande boskapsskötsel. Trycket av denna naturromantik som med det numerära flertalets rätt utövas av verklighetsalienerade stadsbor och deras gelikar sänker avsevärt livskvaliteten för många människor och bidrar till landsbygdens fortsatta utarmning.

/Zeth Alvered, Uppsala (uppväxt i norra Värmland)

Stödutfodring behövs och kommer alltid att behövas i alla fall i denna landsända under vintern. Vi har ju inte lika stora rådjursstammar som i södra o mellersta Sverige så vi måste ju vårda den om vi vill ha den kvar. Dom får ju hjälp av både bönder o jägare och sedan får som lite extra hjälp av samerna här nere vid kusten som delvis utfodrar sina renar med pellets plus att det bruka finnas ensilagebalar i närheten som dom går och äter av också.

Stefan Jonsson/Kalix

Tyvärr är det så att markägare gärna vidtar åtgärder som höjer värdet på fastigheten. Genom att ha ett stort bestånd av jaktbart vilt och kräva jakt på konkurrerande predetorer, tex varg. Rådjur och fasaner etc är från början importerad för adelns jakt -"behov". Hit kan vi också räkna vildsvin. Att dessa djur sprider sjukdomar till människor struntar markägarna i! Det är helt fel att rubba balansen i naturen genom stödutfordring. Låt vargstammen växa, lämna lodjur och räv ifred! Låt oss få en av naturen ordnad balans!

/Sara Juto

Vi matar fäglarna - koltrast, björktrast, nötskrika, blåmes,talgoxar, skata ...med talgbollar och äpple. Men vi matar inte rådjur!

/Christine, Hägersten

Låt naturen vara i balans, sluta mata! Även småfåglarna?!

/Christer Algotsson

Hörde just en insektsexpert på naturmorgon som påstod att rådjur skulle vara en särskilt viktig orsak till mängden fästingar i markerna och därmed till spridning av fästingburen sjukdom. Detta förefaller märkligt när det vimlar av andra varmblodiga däggdjur både vilda och tama ute i markerna. Hålls alla tamdjur i jordbruket fria från fästingar? Kan fästingar på gnagare även väja större värdar som t.ex. oss människor? Om man skall utnämna just rådjuren till de skyldiga bör detta paras med fakta som bevisar sambandet.

/Örjan Wrange

Ang detta som en av de intervjuade sa om att i miljöarbetet strävar man efter sin barndoms (eller t o m föräldrars) naturmiljö och utseende. Jag läste landsbygdsutveckling på Göteborgs universitet för några år sedan och då diskuterade vi varför man ska sträva efter det öppna landskapet. Det beror ju på hur man ser det - det 'ursprungliga' landskapet i söder borde vara lövskogar innan vi människor högg ner skogen för att bygga båtar och annat. Eller? Är det så det såg ut efter istiden? :) Det är iaf ganska sjukt att det sitter gubbar i EU och bestämmer att det ska gå bidrag till att hålla markerna öppna (detta för att de ska få sin barndoms naturmiljö). I praktiken kanske det inte är det bästa med öppna landskap om vi har ändrat vårt jordbruksbeteende. Det blir som konstgjord andning. Det finns faltiskt företag som specialiserar på att imitera får o getter som går med motorsåg och tar bort alla buskar. Detta får då markägarna bidrag från EU för. Lite sjukt.

/Sara Sandin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista