På Åland har uttrarna egna varningsskyltar!

Kul att uttrarna står på programmet nu på lördag. Här på Åland har vi haft en tråkig uttervinter. Längs en nybyggd väg i Eckerö på västra Åland har två uttrar trafikdödats under senhösten, tidig vinter. De har ratat den nya vägtrumman och gått över vägen.  En förstahjälp för de kvarvarande har varit att informera trafikanter om uttrarnas förekomst.
  Efter tjällossning måste det bli andra lösningar för att skydda dem. Trafiktät väg från färjhamn,huvudväg kräver nog större insats. Men en början är fall gjord.
  Vi har fått fin assistans av Vägverket i Borlänge. All heder åt dem. Ove Eriksson, miljöhandläggare på VV berättar att skyddet av uttrar har högsta prioritet hos VV. Deras nedladdningsbara bok "Vilda djur och infrastruktur" är outstanding.
  Trafikavdelningen vid Ålands Landskapsregering är beredd på att göra sin insats, det är ju ganska akut. Vi håller andan. Känns som en kapplöpnning med döden.
  I området vid Marsund har en hel del utterobservationer gjorts det senaste året. Förslag fanns om hastighetsbegränsning, jag tycker det skulle ha varit att föredra som komplement till dessa varningsskyltar, men nej.
  Skickar med en bild för att visa hur utterstråket och varningsskyltarna ser ut.
Mvh
Yngve Påvall