Lasse Willéns resa i Indien

I februari 2010 reste Lasse Willén till Indien för att utforska djuren, landskapen och hela naturen. Under sommaren 2010 sände vi alla Lasses reportage, men vill ändå bevara och låta er besökare få ta del av de härliga reportagen igen.

Lasse och kamelerna

Det finns två arter kameler i världen - Camelus bactrianus eller den tvåpuckliga kamelen, och Camelus dromedarius - den enpuckliga. Båda är helt anpassade för ett liv i torrt ökenklimat.

Den tvåpuckliga lever fortfarande vild i områdena kring Gobiöknen i Centralasien, men dromedaren finns numera bara som tamdjur eller i förvildat tillstånd. I Australien av alla ställen!

En gång i tiden levde den högbenta dromedaren vild i hela det arabiska området - ungefär fram till början av vår tideräkning. Man började tämja den kanske så tidigt som för 6 000 år sedan, men iallafall för 4 000 år sedan. Med hjälp av nomadkulturer och handelsvägar spreds den över stora områden både i Afrika och Asien. Den har också introducerats i länder som Namibia, Spanien och USA, men där har den inte klarat sig.

I Indien däremot lever och frodas dromedaren och används än idag flitigt. Ett nytt användningsområde är att frakta omkring naturintresserade besökare. Lasse Willén passade på att se en del av ökenområdet i västra Indien från kamelrygg, tillsammans med den svenska naturguiden Annelie Utter och hennes indiske kollega Pradipp Singh.

Lasse letar efter sällsynta lejon

För 10 000 år sedan fanns lejonet troligen över hela Afrika, i hela Eurasien (utom kanske i sydöstra hörnet), i hela Nordamerika och en bra bit ned i Sydamerika. Det var helt enkelt världens mest spridda däggdjur!

Sedan dess har det tyvärr gått stadigt utför med det stolta lejonet. I Europa berodde minskningen bland annat på att skogarna började sprida ut sig. För 2 000 år sedan försvann det från Balkan - den sista europeiska utposten. I Amerika dog det antagligen ut som en följd av att människan gjorde slut på de flesta stora bytesdjuren.

I modern tid är det mänsklig förföljelse som har varit det största hotet mot lejonet. I Afrika är det numera svårt att hitta ett vilt lejon utanför nationalparkerna. I hela Asien finns det bara kvar på en enda plats - Girskogen i västra Indien. Lasse Willén reste dit för att försöka hitta det.

Lasse strövar utmed floden Banjars strand

Vi ska till floden Banjar som utgör en del av gränsen till nationalparken Kanha i centrala Indien. När Lasse Willén var där i vintern 2010 var det torrtid och ganska lite vatten i floden.

Utmed stränderna växer en gles lövskog, mend stora lummiga träd. Nedfallna kvistar och löv ligger på marken. Både Lasse och hans guide Anneli Utter får lite hemkänsla när de går där.

I nationalparken Velavadár

Indien har inte bara en mycket stor befolkning utan är enormt också till ytan. Landet har en oerhört skiftande natur. Här hittar man allt från iskalla glaciärer i norr till tropiska djungler i söder.

Vi ska till en ganska okänd del av Indien - Gujarat i västra delen av landet. Där är det mycket torrt en stor del av året. Nationalparken Velavadár är mest känd för sina svartbockar - Black Buck. Svartboken som av många är ansedd som världens vackraste antilop.

Lasse Willén reste dit tillsammans med naturguiden Anneli Utter och de tyckte båda att landskapet påminde en hel del om den östafrikanska savannen.

Alla bilder är tagna av Lasse Willén om inget annat anges.

 som helt var vigt åt Lasse Willéns resa i Indien.