Krister Mild i inspelningstagen i Oman.
Naturmorgon 20 mars 2010

Han jagar ljud i naturen; vi porträtterar flyttblomflugan

Krister Mild är en man som samlar på ljud från naturen. Han har 30 000 inspelningar i sitt privata arkiv. Där finns 800 fågelarter, 100 olika groddjur, däggdjur och mängder av insekter – en del som han inte ens vet vilka de är.

- Att samla på ljud ger en stark jaktkänsla – att smyga och fånga, säger Krister Mild.

Direkt från Tyrestaskogen i Stockholm invigde han oss i naturinspelningarnas nöjen och svårigheter. Ett perfekt sätt att fira vårdagjämning!

Blomflugorna är en artrik grupp insekter. I Sverige finns det omkkring 700 arter; i hela världen 6.000. Entomologen Mikael Sörensson presenterade en av dem: flyttblomflugan.

Bergfinken var det rätta svaret på förra veckans tävling. Ewa Söderberg från Växjö fågelklubb berättade om denna vackra fågel.

Göran Andersson, ornitolog vid Ottenby fågelstation rapporterade direkt om färska vårfåglar på Ölands södra udde.

Fredrik Sjöberg, författare, svarade för veckans Kråkvinkel - som handlade om en vanlig sängaktivitet sedd ur ett evolutionärt perspektiv. Nämligen snarkning!

Vi utlyste i hastigheten en extratävling i programmet. Bland de många som kände igen nattskärrans läte lottade vi ut en naturmorgonmössa. Lycklig vinnare: Margareta  Bynke i Linköping.

Programledare var Lasse Willén och fältreporter Lena Näslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".