1 av 4
Indisk gam, Gyps indicus. Bild: Lasse Willén.
2 av 4
Vad är det här för sorts bi?
3 av 4
Ola Fransson, Ewa Ljungdahl och Pär Hedberg. Foto: Joacim Lindwall.
4 av 4
Osedvanligt snygg tall, Vålådalen. Foto: Joacim Lindwall

Går det att få gamarna tillbaka och hur orörd är den fjällnära skogen?

Morgonens fältreporter Joacim Lindwall drog på sig skidorna för att leta efter spår av mänsklig aktivitet bland de vridna gamla tallarna mellan fjällen. Med sig på turen hade Ola Fransson, föreståndare för Naturrum i Vålådalen; Ewa Ljungdahl, arkelog vid sydsamiskt kulturcentrum Gaaltije i Östersund och så Pär Hedberg, biolog vid länsstyrelsen i Jämtland som bland annat visade den vackra fjällsotlaven och berättade om svampmycel som troligen har funnits kvar i marken sedan istiden.

Gamdöden i Asien kan få ödesdigra ekologiska konsekvenser. Tiotals miljoner gamar har dött under de senaste 20 åren sedan de ätit boskap som blivit behandlad med en viss typ av djurmedicin. Nu är medicinen förbjuden, men mycket återstår i kampen för att få gamarna tillbaka. I Nepal finns det åtta gamarter. Där, i Indien och Pakistan har framför allt alla arter i släktet Gyps minskat katastrofalt - Bengalgamen bland annat. För första gången någonsin har det nu fötts asiatiska gamar i fångenskap. Avelsanläggningar, gamrestauranger och jakt på otillåten djurmedicin ska rädda gamarna från utrotning. Det berättade Hem Sagar Baral från Bird Conservation Nepal för Naturmorgons Lena Näslund.

Vi träffade också den indiske gaminventeraren Rajat Pal Singh som med egna ögon har sett hur gamstammen i hans hemland har decimerats.

Det är en hona av arten praktbyxbi som vår lyssnare Irene Järlebring i Västra Frölunda har lyckats fotografera. Vi besökte en banvall i Värmland för att titta närmare på byxbiet och så ringde vi upp Tommy Karlsson, biolog på länsstyrelsen i Östergötland, för att få en lägesrapport för våra byxbin.

Programledare var Elin Lemel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista