Vem har tagit äggen i holken?

Hej Naturmorgon!

Ett par veckor före midsommar märkte vi att en storskrak hade valt ut vår holk för att göra sig ett rede för ägg och förhoppningsvis så småningom ungar. Vad vi blev glada! Knipor har vi haft i holkarna runt omkring, men aldrig skrak. Många gånger kunde vi under de följande veckorna följa skrakhonan när hon kom flygande med full fart och landade med en duns i hålet, för att sedan sedan kravla sig ner i holken.

Efter ett några veckor hittade vi för första gången äggskal nedanför holken. Vi tyckte inte riktigt att det såg ut som om en skrakunge hade hade tagit sig ut ur ägget. Snarare verkade det krossat. Och vi såg aldrig några ungar ute på vår vik. Kunde någon ha tagit sig in i holken rövat ägg? Men vem? Kan skator eller kråkor göra så? Eller en ekorre, eller minken? Vi hittade äggskal vid ytterligare 4-5 tillfällen.

Skrakhononan verkade inte störas speciellt av äggtjuven, utan kom träget tillbaka och la antagligen nya ägg, men hur länge skulle hon orka hålla på med det? Och skulle äggen fortfarande vara befruktade? Vi funderade mycket på hur det skulle gå för vår tappra ochn idoga skyddsling.

För några dagar sedan flög hon åter ut ur holken, men nu med något i näbben. Hon tappade sin last på vår brygga och det visade sig vara en liten skrakunge i ett äggskal. Ungen var tyvärr död, men den var blöt och verkade alldeles nykläckt och färdigutvecklad. Usch vilken sorglig historia!

Skrakhonan kommer fortfarande till holken, men nu känns det inte så troligt att det ska bli några gulliga skrakungar. Har Naturmorgon någon teori om vem som rövat ägg i holken? Och visst måste väl den lilla skrakungen ha varit död redan i holken och mamman tappade den när hon städade?

Många hälsningar
Familjen Rosswall utanför Trosa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".