Hörde jag ett varningsskall från rådjur?

Jag hörde om hjortens varningsrop inför leopard och lejon i Indien och blev glad. Härom veckan hörde jag liknade skall uppifrån skogen. Har aldrig hört sådana förut. De fortsatte hela tiden jag gick till brevlådan för att hämta tidningen och trots att jag stannade och lyssnade innan jag gick in igen så fortsatte ropen - alltså minst 10 minuter.

Jag tyckte nog att det förflyttade sig ett hundratal meter. Vi har en brant bergvägg en bit in i skogsbrynet och jag föreställde mig att djuret som skrek rörde sig längs bergväggen. Då hade jag ingen aning, men med uteslutningsmetoden tänkte jag lo eller räv. Jag har hört räven skälla inför sina ungar innan hon stack iväg och lämnade dem.

Nu undrar jag om det kan ha varit ett rådjur som varnade? Kanske för Lo? Vi har lo här. För två år sedan vet jag att de fick ungar. I vintras tog lot ett rådjur i nipan alldeles nedanför min grannes hus. Kan det ha varit rådjurets varningsskall? Eller räv? I så fall varför? Eller vad annars?

Hälsningar
Gunilla Carlson i Edsele

Har du svar på den här frågan?

Använd då kommentarsfunktionen under rubriken och skriv ditt svar.

Vill du diskutera om ämnet är det lika välkommet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.