1 av 33
Bålgetingar. Foto: Roger Stark
2 av 33
En strålande oktobermorgon. Foto: Elsa Rensfeldt
3 av 33
Svavelticka. Foto: Evald Jonsson
4 av 33
Oset i Örebro. Foto: Anna-Lena Winnerstam
5 av 33
Lönnlöv på hösten. Foto: Annika Enberg
6 av 33
Starar. Foto: Karin Edvardsson
7 av 33
Jockfallet. Foto: Ingemar Olofsson
8 av 33
Hyddentré. Foto: Thorvald Svensson
9 av 33
Hyddentré. Foto: Thorvald Svensson
10 av 33
Bäverjobb. Foto: Thorvald Svensson
11 av 33
105 cm aspfällning. Foto: Thorvald Svensson
12 av 33
Spindlars mångfald av fantastiska konstruktioner i enbuskar. Foto: Nils Åke Andersson
13 av 33
Sol i säv, eller tvärtom. Foto: Thorvald Svensson
14 av 33
Höst i Skåne. Foto: Maria Quensel
15 av 33
Arjeplog i februari. Foto: Maria Quensel
16 av 33
Svanar vid Landön, Kristianstad. Foto: Maria Quensel
17 av 33
Svan i vass i norra Jämtland. Foto: Lars Hedlund
18 av 33
I kattuggleholken. Foto: Jan Falk
19 av 33
Nötskrika. Foto: Gunilla Falk
20 av 33
Eklandskap i Östergötland. Foto: Maj Paulsson
21 av 33
Eklandskap i Östergötland. Foto: Maj Paulsson
22 av 33
Eklandskap i Östergötland. Foto: Maj Paulsson
23 av 33
Blockhusudden i Stockholm. Foto: Birgitta Öhrlund
24 av 33
Blockhusudden i Stockholm. Foto: Birgitta Öhrlund
25 av 33
Blockhusudden i Stockholm. Foto: Birgitta Öhrlund
26 av 33
Hoppande laxfisk. Bilden tagen sista oktober på morgonen i Röttleån strax söder om Gränna. Foto: Svenerik Rolfson
27 av 33
En solros i Lund. Foto: Thomas Carlström
28 av 33
Alvaret, Kastlösa, Öland. Foto: Thomas Carlström
29 av 33
Alvaret, Kastlösa, Öland. Foto: Thomas Carlström
30 av 33
En Sorgmantel och en Amiral. Foto: Bo Håkansson
31 av 33
Regnbåge över Torneträsk. Foto: Sven-Olof Johannesson
32 av 33
Smalnäbbad simsnäppa Vassijaure. Foto: Sven-Olof Johannesson
33 av 33
Smalnäbbad simsnäppa Vassijaure. Foto: Sven-Olof Johannesson

Allmänna bilder - Oktober 2010

Här kan du se ett urval av de allmänna lyssnarbilder som kommit in till Naturmorgon under oktober 2010.

Här kommer några bilder med sköna höstfärger (fotade i början av oktober). Nu har lönnar och ekar dragit in sitt klorofyll och naturen börjar mera skifta i olika nyanser av brunt. Hästhagen ligger i ett av Östergötland eklandskap vid Risinge gamla kyrka i Finspångs kommun.

Hälsningar Maj Paulsson i Finspång

Sänder några bilder tagna vid Tåkern för ett par månader sedan. Fjärilarna är Sorgmantel och Amiral. Bilden tog jag på räcket vid parkeringen vid Glänås besöksområde. Orsaken till att fjärilarna satt där är att strax bredvid finns en skadad björk där det finns mängder av olika insekter och fjärilar och ibland stora larver. Alla som besöker Glänås borde ta en titt på björken den står så att alla som beger sig ner till fågeltornet passerar den, men de flesta läggare nog inte märke till den.

Hälsningar Bo Håkansson

Fågelmatningen har börjat.....vintern är här. Bland alla småfåglar sticker nötskrikan ut, tuff och stor gör han livet krångligare för småfåglarna, men snabba och näriga som dom är klarar dom sig för det mesta!

/ Gunilla Falk, Jokkmokk

Hej! Jag lyssnar på naturmorgon (30/10 2010) och hörde ni talade om holkar och häckning. Skickar en bild på vad som häckade i min kattuggleholk i somras.

Med vänliga hälsningar Jan Falk, Malmköping

Den övesta bilden är från Arjeplog i februari månad vid solnedång. Dimma av iskristaller speglas mot den nedgående solen. Det var minus 25 °.

Den mellerst bilden är tagen vid Landön öst om Kristianstad en kall vinterdag i januari. Isen håller på att lägga sig och än kan svanarna simma omkring i sörjan.

Den understa är dock nytagen (25 oktober) höstbild ute på den skånska slätten vid Linebjärs naturreservat ca 1 mil nordost om Lund. Ett regnoväder svepte in över landskapet och gav bilden viss dramatik.

Hälsningar Maria Quensel, Lund

Sista dagen på ön låg dimma tät. I gryningen var spängerna bitvis frost-halkiga under vandringen från Kumpula by ut till ringmärknings-området  "Sydön".

När solen hade segat sig upp över finskt territorium och den stilla Bottenviken, framträdde spindlars mångfald av fantastiska konstruktioner i enbuskar och annan vegetation. Som ringmärkare var naturligtvis huvudjobbet att ranta runt och kontrollera alla fångstnäten; fotografering i det låga ljuset blev endast hastiga snap-shots...

Bästa hälsningar! Nils Åke Andersson, Kävlinge/Abisko

Här kommer några bilder av några som jobbar hårt. Bilderna är tagna vid en å utanför Hudik och jag upphör aldrig att imponeras av dessa djurs envishet. Rekordet tar nog fällningen av denna asp som jag mätte till 105 cm nere vid roten och då undrar man ju hur många timmar tog fällningen. Handsken ligger där som jämförelse.

Med vänliga hälsningar Thorvald Svensson, Hudiksvall

Hej Naturmorgon! Fantastiskt ibland att följa era reportage över landet. Förra lördagen (9/10) var ni på Linudden utanför bostadsområdet Arnö i Nyköping, min bostadsort numera. Denna lördag (16/10) är ni Överkalix, min gamla hembygd! Fantastiskt som det kan slumpa sig ibland.

Jag passar på att lobba för min hemby Jockfall som ligger några mil norr om där reportaget befinner sig idag. Jag bifogar en bild över det vackra jockfallet, något man inte bör missa om är i trakterna sommartid. Då kan man få möjlighet att se vildlax i laxtrappans basäng under vandringen. Kul att få rapport att vintern redan börjat visa där uppe i norr i trakterna kring polcirkeln.

Med vänliga hälsningar Ingemar Olofsson, Nyköping.

I morse (12/10) när jag och Katten kom ut på gården, här i Östersund var det ett intensivt kvittrande och sjungande från flera hundra Starar, som satt i träden runtomkring där vi stod. Vi blev båda två stående en lång stund, alldeles förundrade över mängden fåglar och dessutom njöt jag av den mäktiga körsången. De samlades för den gemensamma flygturen till Medelhavsländerna och bara några timmar senare var alla fåglar borta och på väg mot varmare länder.Skickar en bild på några av alla de hundratals fåglarna.

Karin Edvardsson i Östersund med katten Idefix

Skickar en ögonblicksbild från vattenlandskapet vid Oset i Örebro. Gäss och andra fåglar samlas nu inför höstflytten och kylan gör sej påmind. För ett par dagar sedan cyklade jag runt längs strandängarna och tittade på fåglarna, en ensam häger stod lite rådvill mitt bland alla kanadagäss och tittade sej osäkert omkring som om den funderade länge på vad som var på gång. Lite längre bort brakade det till ordentligt i vassen.

En av korna stod helt dold inne i en vassrugge och betade, men kompisen fick jag en bild på. De håller så fint då de betar landskapet. Trots det kalla vattnet jobbar de på och tycks faktiskt bara njuta.

Vänliga hälsningar
Anna-Lena Winnerstam, Örebro

Här kommer en bild på en stor svavelticka som jag hittade på stubben av ett gammalt bigarråträd.

Hälsningar Evald Jonsson

En strålande oktobermorgon med en sol som målar guld i höstlöven och en måne som ler från en kornblå himmel. Hösten är fantastisk.

Hälsningar Elsa Rensfeldt, Råneå

Mycket surr i helgen. Vi gjorde höstrent i alla fågelholkar kring sommarstugan idag. En av holkarna hade intagits av bålgetingar, så den boplatsen får vara ett tag till. Bålgetingar är mina vänner, de har ett oförtjänt dåligt rykte. Lugna och trygga som de är fick de en tidigare sommar dela arbetsboden med mig. Blir de obekvämt närgångna schasar jag bort dem med handen.

Roger Stark i Eskilstuna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".