Naturmorgon direkt från eklandskapet

I lördags, den 8 maj, sändes Naturmorgon från Tinnerö eklandskap, ett åtta kvadratkilometer stort område nästan inne i Linköping. Efter en hård debatt är Tinnerö på väg att bli naturreservat istället för bostäder och golfbana. Här samsas köttdjur, får och hästar med forskare som delvis med matematikens hjälp ska försöka ta reda på hur ekområdena ska skötas för att bl a den kräsna läderbaggen ska ha hålträd även i framtiden.   

Vi besökte också den nyanlagda Rosenkällasjön, som återtagit den vattenareal som fanns på järnåldern. Lasse Willén tittade på havsörnsungar som flygtränade på bokanten i skotska Mull, där havsörnen återkommit genom utplanterade fåglar från Norge. Linda AP Larsson besökte Sveriges enda stabila lokal för grönfläckig padda, Limhamns kalkbrott. Biologen Ragnar Eide samlade bland annat in rom för att försöka få tillbaka paddorna.

Harry Martinsson uppmärksammades också i Naturmorgon. Den 6 maj skulle han fyllt 100 år och Jan Danielson och Johnny Karlsson tecknade ett porträtt av en mycket kunnig naturskildrare.

Programledare i lördagens program var Lena Näslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".