Naturmorgon den 5 juni - Världsmiljödagen

I lördags var Lena Näslund programledare och vi fick möta Åke Jönsson som har en särskild svalkanal på TV:n. När han vill kan han titta in i tornseglarholken har har på husgaveln. Thomas Öberg tog oss med till ett riktigt fågelberg strax utanför Luleå. Bara en meter högt men fyllt av både skrattmås, fiskmås och dvärgmås! Torkel Hagström konstaterade att det är ollenborreår i år. Vi fick möta professorn Vu Quy som berättade hur man i Vietnam försöker återställa ödelagda skogar snart 30 år efter krigets slut.
Vi fick lära oss att inte titta på göken utan nåt i magen, då kan man bli dårad.
Morgonens fältreporter fanns vid Vitemölla strandbackar på Österlen och hittade bland annat den mycket sällsynta Sandvedeln. Det är en liten grågrön svårupptäckt växt som hör sandstäppen till. Vitemölla är en sandstäpp som hänger ihop med den ungerska puustan och Mongoliet.
Linda AP Larsson och Torvald Jakobsson talade om den senaste miljöforskningen, bland annat om att ett varmare klimat är förklaringen till de allt fler fästingarna. Numera hinner de nämligen föröka sig två gånger om året. Den som vill veta mer kan gå in på

www.igbp.kva.se

Nästa lördag är Anders Börjeson programledare och fältreportern Gustaf Klarin finns nedanför Rosenbad och ska ägna sig åt organismer i människans tjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".