Fåglar i Sverige

Erik Rosenberg, Östlings Bokförlag Symposium, 2010.
ISBN 978-91-7139-852-9

"Nu måste jag få berätta om en riktig njutbok - och inte heller den är ny - tvärtom: Erik Rosenbergs klassiker Fåglar i Sverige kom ut första gången 1953. Min egen upplaga är från 1961. Med streckteckningar av Harald Wiberg, med opålitliga utbredningskartor, och med en en gammaldags systematisk indelning. Med andra ord en riktigt daterad fågelbok, omsprungen flera gånger om av modernare och, ja, bättre konkurrenter."

"Ändå ges nu Rosenbergs bok ut igen - den här gången utan nåra bilder över huvud taget, inga kartor och ingen systematik - fåglarna står helt enkelt i bokstavsordning - börjar med aftonfalken och slutar med ökenstenskvättan. Varför Rosenberg? Och i det här skicket?"

"Jo, enligt utgivaren Brutus Östling och redaktörerna Bengt Emil Johnson, Staffan Söderblom och Sten Wahlström därför att en sak har tiden inte sprungit ifrån boken: språket och de xxx beskrivningarna av fåglarna. Så allt annat har skalats bort - och det är ju en lustig, men som det visar sig genialisk idé. Rosenberg står sej. Ett extra plus till omslaget - som helt enkelt är en avbild av någons gamla upplaga - med musöron och allt." - Lasse Willén, Naturmorgon