1 av 2
Vad har hänt med fladdermössen? Foto: Boman Axelsson
2 av 2
Vad har hänt med fladdermössen? Foto: Boman Axelsson

Vad har hänt med fladdermössen?

6:25 min

Hej!

Jag stannade till med bilen vid en rastplats/parkeringsplats längs E22:an, ungefär vid Linderödsåsen, idag på förmiddagen (18/1-11). 2 meter från snövallen såg jag något som såg ut som torkade löv, men ändå inte (se bifogade bilder). Det var ett stort antal döda fladdermöss, knappt 5 cm långa som låg i snön. Ett stort bokträd utan direkta kännetecken fanns rakt ovanför.

Jag har försökt lista ut någon rimlig förklaring till vad som kan ha hänt, men utan att lyckas.

Hälsningar Boman

Det låter väl som om det är någon som städat ut någonstans, men man tänker ju omedelbart på de massdödar av just fladdermöss som slår till i den ena kolonin efter den andra i USA. Ett av sjukdomstecknen verkar vara just detta att de blir så förvirrade att de flyger ut ur sina lagom varma övervintringsgrottor och dör i miljoner i vinterkylan utanför. Har man sett något av liknade tecken här i Europa - än? /Kerstin Sinha

Det är en svampsjukdom som drabbar fladdermössen och den har iakttagits i Europa, men vad man vet inte i Sverige än, svarar Susanne Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista