Gulsparv. Foto: Fredrik Krook

Är vår gulsparv en unik individ?

Under januari har vi haft bifogade gulsparvshane som gäst vid eller under vårt fågelbord. Första gången var vid trettonhelgen. Jag kan inte få till annat än att det är en gulsparv, han kommer alltid tillsammans med ett gäng andra gulsparvar. I min Rosenberg har jag läst att hanar under våren kan få "lysande höggult huvud". Januari är väl knappast någon "vårmånad". Är vår gulsparv en unik individ? Grann är han emellertid!

Hälsar
Fredrik Krook i Lindesberg

Jag har min "Rosenberg" inte till hands här och nu, så jag vet inte riktigt vad Mäster Erik menade. En riktigt gulhuvad och grann gammal gulsparvshanne är sån även på vintern.
Det finns viktigare saker för en småfågel än att använda energin för att rugga fram en speciell vårdräkt. Hur gula gulsparvshannar blir, skiljer sig väldigt mycket. Det lär vara så att rätt sammansatt kost ger vissa hannar mycket gult och i förlängningen en enkel parbildning. Mängden gult lär nämligen annonsera att den hannen är bra på att hitta föda och blir en bra partner under häckningstiden.
Huruvida "kycklingsparven", som saknar ett färgämne eller har för mycket av något, får en partner, återstår att se. Jag är inte säker på vilket kön den är.
Kanske vi får svar av panelen den 5 februari? /Göran Andersson, ÖlandI Fåglar i Stockholmstrakten nummer 1 2010 finns en bild på en likadan fågel. Vintern 2009/2010 fanns fåglar med samma teckning även på ett par lokaler i Smålan. /Hans-Georg Wallentinus

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista