Vad är det här för "golfboll"? Foto: Arwo Pajusi

Vad är det för "golfboll"?

Hej! Denna svamp fann jag i mitten av augusti. Platsen är Torhamnslandet i Blekinge, terrängen är tämligen blockig/stenig och torr. Ek och avenbok dominerar. Svampen växer på en ekstubbe. Diametern är ca 15 cm. Den var hård och strukturen kan liknas vid en "stor golfboll".

Hoppas att någon kan hjälpa mig!

Med vänlig hälsning
Arwo Pajusi

Lennart Engstraand svarar: Det finns ingenting som ser ut så här. Man skulle nog behöva ha den i handen, för att känna på konsistensen. Allra bäst vore om man kunde ta bitar av klumpen under ett mikroskop. Har den sporer? Det får alltså bli ett förslag om vad det kan vara. Det finns en svamp som heter korkmussling (Daedalea quercina). Den växer normalt konsolformigt som tickor brukar göra och har ett system av labyrinter, skivor och porer på undersidan där spor erna bildas. Svampen är som ung seg och som gammal nästan trähård. Ibland händer det att svamparna inte kan svara på orienteringen om vad som är upp och ner. Den här sitter på en stubbe och det märkliga inträffar att det sporbildande lagret kommer på ovansidan. Tydligen växer den balanserat åt alla håll och blir cirkelrund och ganska lik en golfboll. Svaret på frågan om vad det är blir sålunda: en förvirrad korkmussling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".