Lördagen 10 juli

I lördags sändes Naturmorgon från Växjö med Lisa Henkow som programledare.

Fältreportern Linda AP Larsson pejlade älg i Västergötland i stadigt hällregn tillsammans med älgforskarna Emil Broman och Martin Broberg vid Göteborgs universitet. Dom fick närkontakt med ett rådjur, älg och knott.

Vi ringde upp Ulla Norrman i Värmland som sett sin lada förvandlas till lekplats för svalungar. Hon berättade också om sin favorit sädesärlan som trippar runt på hästryggen och gör luftpiruetter i jakt på insekter.

Nornan, den lilla rosa orkidén som bara finns i nordligaste Sverige, blev avslöjad som bedragare. Humledrottningarna som mödosamt pollinerar nornan får ingen belöning...

Vi fick en blek aning av sol i Orsa när vi ringde upp Jan Pettersson, professor i entomologi. Honung kan rädda livet på en bålgeting, men bladlusavföring kan inte stinka som en del tror i Göteborg och Växjö, berättade Jan.

I Skåne släpptes en havsörn efter flera månaders rehabilitering för hjärnskakning, vi fick följa dom första vingslagen.

Donaudeltat i Rumänien är ett eldorado för fåglar och Lasse Willén smög sig nära vita pelikaner.

Ebro-floden i Spanien hyser majoriteten av Europas rödnäbbade trutar och vi kunde berätta att dom som protesterat mot planerna att ändra flodens lopp och därmed förstöra denna unika livsmiljö kan andas ut, åtminstone för ett tag. Men vatten är en bristvara i Spanien, så hur långvarig segern är går det inte att sia om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".