1 av 9
Sofia Bothorp går bland gräsull i Bluttmo källmyr, foto Magnus Martinsson.
2 av 9
Magnus Martinsson och Lena Näslund på Bluttmo källmyr. Foto: Benny Eriksson
3 av 9
En gammal kalkugn vittnar om historisk kalkbrytning i Ojnareskogen. Foto: Lena Näslund
4 av 9
Ett av provbrotten. Den verkliga brytningen blir betydligt djupare. Foto: Lena Näslund
5 av 9
En luktsporre har precis börjat blomma alldeles intill gränsen för det nya kalkbrottet. Foto: Lena Näslund
6 av 9
Kärrknipproten har precis bbörjat blomma på Bluttmo källmyr. Foto: Lena Näslund
7 av 9
Magnus Martinsson på et kalkstenstrottoar(om man översätter det engelska begreppet) inne i det planerade brytningsområdet. Foto: Lena Näslund
8 av 9
Spår i gamla tallar vid Saltoluokta efter samisk barktäkt, där träden skulle överleva efter att barken tagits. Foto Thomas Öberg.
9 av 9
Greta Huuva har täljt bort tallytterbarken och lyfter nu bort innerbarken som ska torkas, rostas och malas. Foto Thomas Öberg

Bästeträsk, nationalpark eller kalkbrott?

Kalkbrott eller nationalpark? Stranden vid Bästeträsk – Gotlands största sjö – var spelplatsen för Naturmorgon den här lördagen. I trakten av Ar på norra Gotlands stenkust rinner sjön ut i havet – söderut finns tillflödena som går genom ett system av kärr i ett vildmarksområde med en mosaik av alvarmark och kalktallskogar. Här växer mängder av orkidéer, här finns den sällsynta gaffelfibblan och mängder av apollofjärilar i ett landskap dominerat av kalk. På många platser ligger kalkhällarna i dagen. Här, i Gotlands största sammanhängande vildmarksområde, vill Naturvårdsverket göra nationalpark.

Nordkalk planerar att starta kalkbrytning i Ojnareskogen 2013. I programmet berättade vi om vägen fram till miljööverdomstolens ja till ett stort kalkbrott inklämt mellan naturreservaten. Stellan Hedgren, naturvårdare på länsstyrelsen på Gotland tror inte att det går att ha en nationalpark med ett djupt kalkbrott mitt i.

Hör historien om kalkbrottskonflikten:

Naturfotografen och naturguiden Magnus Martinsson tog oss med till Buttmo källmyr söder om Fårösundsvägen. Där kan man bland annat se källkupoler där grundvattnet trycker upp hela markytan och den sällsynta kamtuffmossan som blir till fossil när kalken fälls ut ur vattnet och stelnar.

Veckans kråkvinkel handlar om drömmen om en egen ö, signerad Yusra Moshtat.

Tallar är basmat, berättade Greta Huvva i ett reportage från Lappland, se bild nedan. Idag ser vi spåren i tallstammarna, men för 100 år sen var barktäkten viktig för samerna.

Programledare var Lena Näslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista