Naturmorgon i lördags

den 4 september, gick i svampens tecken. Fältreportern Jenny Berntson hade uppsökt skogarna i trakten av Ånge i västra Medelpad, tillsammans med svampkännarna Siv Muskos och Jan-Olof Tedebrandt. Och mycket handlade om de ca 1.100 svamparter som gåer under namnet mykorrhizasvampar och dit de flesta av våra vanliga matsvampar hör.

Vi uppmärksammade att det var Tomtskådningens dag och västeråsskådaren Bengt Strid berättade vad han hoppades av morgonens fågelskådning; ornitologen Lars Edenius berättade om 20-årsjubilerande fågelstationen på ön Stora Fjöderägg utanför Umeå; naturfilmaren Bo Kristansson hördes av från däcket på ett expeditionsfartyg utanför Svalbard; ekologen Anders Angerbjörn kunde ge glädjande besked om årets lyckosamma fjällrävskullar; entomologen Jan Sjöstedt fångade nattfjärilar i lampornas sken; hans kollega Bengt Ehnström har tilldelats Skogsstyrelsen medalj för sina insatser inom naturvården; och så verkar det omfattande tjuvskyttet på varg i Sverige och Norge vara på väg att nystas upp. Programledare var Lasse Willén.

Glöm inte att du kan höra lördagens Naturmorgon på nätet hela veckan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".