Naturmorgon i lördags

handlade en hel del om vatten. Fältreportern Gustav Klarin var vid upplandskusten med uppdraget att ta reda på varför bl.a. gädda och abborre har så svårt att få fram några ungar i vårt östra havs kusttrakter. Vi berättade om en ganska stor svart skalbagge som träffande heter större svartbagge och som finns i delar av Västerbotten, gärna i huggen björkved. Det är därför den ibland kan påträffas på golvet vid köksspisen.
Vi talade med sorkforskaren Birger Hörnfeldt som bekräftade att det är gott om smågnagare i norra Sverige - till glädje för ugglor och fjällrävar bl.a. Vidare sändes ett reportage om människans skicklighet som jägare. Vår art har hunnit utrota mängder av andra djurarter under årtusendena. Professorn i etologi Sverre Sjölander berättade om varför människan är en så skicklig jägare. Den skickligaste faktiskt: människan är nämligen det enda djur som kan döda på avstånd. Vi kan kasta sten och spjut och vi kan skjuta iväg pilar - och vi kan samarbeta.
Vi hörde också mycket riktigt något som kanske lät som en svanesång- men det var det inte, det var sjungande gråsälar utanför hälsingekusten. Och vi berättade om den olagliga jakten på rovfåglar på Malta. Men det fanns en hel del goda nyheter också: Lena Näslund berättade om en ny Ekopark- vid Fulufjäll där turisterna i framtiden kanske får bra möjligheter att se fria vilda stora rovdjur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".