Varför valde skrakhonan fel holk?

Lars-Erik Blixt har ett hus i Roslagens skärgård, ett par hundra meter från vattnet. Han berättar om ett underligt beteende hos en småskrake.

En eftermiddag sistlidna försommar kom en skrakhona flygandes in över tomten, gjorde ett varv, återkom för en andra vända i samma sväng och siktade in sig på en fågelholk av äldre modell som tillverkats av en stubbe men med ett hål för mesar och nu upptagen av talgoxe. Hon pangade rakt på holken, höll sig på vingarna, fann att hålet var för litet och gav sig av.
 
Jag fick bråttom ut i snickarboden och tillverkade i all hast en holk med måtten som jag ungefärligen minns från en ritning jag sett någon gång;hålet blev c:a 10x10 cm.
 
Någon vecka senare satt min hustru och jag på verandan och såg exakt samma scenario upprepas med den skillnaden att nu fanns ju en passande boplats att tillgå MEN ICKE denna gången heller! Skrakhonan flög en inspektionsrunda och återkom på andra varvet för att till min stora förvåning flyga rakt på den sedan tidigare upptagna holken med ingångshålet 35 mm. Hon ratade således den nya, i mitt tycke passande boplatsen och återkom inte någon mer gång, vad vi kunde notera.
 
Min undring är nu: hur hänger detta ihop?

Naturpanelens fågelexpert Susanne Åkesson svarar:

Jag tror att skraken endast är nyfiken på att se hur stor boplats som rymmer sig bakom hålet och de är nog i allmänhet inte boplundrare utan kanske äggsjuka och boletande. Råder bostadsbrist kan de nog söka i allt som kan tänkas vara möjligt att bebo.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".