T-formad insekt. Foto: Marianne Levander

Kattmynta

Hej! 
Den 6 oktober hade vi den här besökaren på sovrumsfönstret (som alltid står öppet). På bilden syns det inte men jag tyckte att den var alldeles "gräshoppsgrön". Har letat i enda insektsboken vi har "Vad jag finner i skogen" men där kunde jag inte hitta något som liknade detta - vad kan det vara?!?! Den var kanske 2 cm mellan "vingarna". Jag drog för gardinen så den skulle få vara ifred och efter ett tag var den borta. Den satt helt stilla när gardinen var fråndragen och när den fotades.
Hälsningar
Marianne Levander i Oxelösund

Såhär svarar Naturpanelens Dave Karlsson:

Det är en fjäril tillhörande familjen fjädermott (Pterophoridae). De är mycket karaktäristiska och bland de drygt 40 kända svenska arterna finns det såväl dag- som nattaktiva arter. Den som Marianne har fotat är troligtvis en nattaktiv art som satt still så länge det var just, men när gardinerna drogs för och det blev mörkare så kvicknade den till och gav sig iväg.

Har du svar på den här frågan?

Använd då kommentarsfunktionen under rubriken och skriv ditt svar.

Vill du diskutera om ämnet är det lika välkommet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista