1 av 4
Sparvhöken åt utan att bry sig om publiken. Foto: Erik Kohlström/SR
2 av 4
Några dun har fastnat på hökens näbb. Foto: Erik Kohlström/SR
3 av 4
Sparvhöken har gulare ögon än duvhöken, som den annars liknar. Foto: Erik Kohlström/SR
4 av 4
Sparvhökshonan är mycket större än hanen - tillräckligt stor för att ta en duva. Foto: Erik Kohlström/SR

Lunch med en sparvhök

Ibland har man tur!

 

Tidagen gick sin gilla gång på Naturmorgonredaktionen. Vi satt framför våra datorer och jobbade i lugn och ro när Klara BörjessonP4 Kronoberg kommer inrusande.

"Det sitter en hök och äter på innergården!" sade hon med ett exalterat leende på läpparna, och vi släppte allt vi hade för händerna. Mycket riktigt, på innergården bara några meter från lunchrummets fönster satt en sparvhökshona och slet i ett byte.

Den brydde sig inte det minsta om den skara av radiojournalister som samlades bakom rutan med kameror och mobiltelefoner i högsta hugg. Helt oberörd fortsatte hon att plocka fjädrar från sin duva och glufsa i sig köttstycken.

Efter en dryg kvart kom en hundägare in på gården, och då blev det för mycket för höken. Med duvan i klorna flög den upp på taket, men i skrivande stund pratar hela arbetsplatsen om upplevelsen. Vi hoppas att den kommer tillbaka snart!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista